Industrie maakt inhaalslag in juli

10-09-2021 | |
De voedingsmiddelenindustrie heeft een minder forse dip gehad dan de totale industrie door corona. - Foto: Hans Prinsen
De voedingsmiddelenindustrie heeft een minder forse dip gehad dan de totale industrie door corona. - Foto: Hans Prinsen

De industrie groeide met 14% in juli. De voedingsmiddelenindustrie groeit met plus 1,4% minder hard maar kromp veel minder in 2020.

De Nederlandse industrie is bezig met een flinke inhaalslag na de dip door corona in 2020 en de eerste helft van dit jaar. In de maand juli groeide de industrie in zijn geheel met 14,1% ten opzichte van juli 2020. De voedingsmiddelenindustrie bleef daarbij duidelijk achter met een plus van 1,4%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De machine-industrie groeide het hardst met een plus van bijna 64%. De transportindustrie kromp met 6% op basis van volume. In deze sector moest een aantal fabrieken in juli de productie stilleggen vanwege een chiptekort.

Voeding stabieler

De voedingsmiddelenindustrie heeft een minder forse dip gehad dan de totale industrie door corona. In mei 2020 lag de productie in de industrie bijna 12% onder het niveau van mei 2019, in de voedingsmiddelenindustrie was dat 6,5% minder.

De index voor de productie van de gehele industrie ligt in juni 2021 op 116,9 (gecorrigeerd voor seizoenen). Dat is 17% hoger dan in het basisjaar 2015. Ten opzichte van het gemiddelde is de voedingsmiddelenindustrie minder hard gegroeid. De index staat in deze sector op 106,3.

Productieniveau bereikt record

De productie van de gehele industrie ligt inmiddels op het hoogste niveau ooit. In 2020 daalde de productie sterk door de coronapandemie. Het dieptepunt lag in mei 2020, daarna steeg de productie weer. Inmiddels ligt de gemiddelde dagproductie op een recordniveau en is de coronadip meer dan goed gemaakt.

De stemming is in augustus wel minder positief volgens het CBS. Dat heeft vooral te maken met achterblijvende cijfers in de Duitse industrie. Dat is voor veel sectoren een belangrijke afzetmarkt.

Export 8% hoger

De export van goederen is in juli met ruim 8% gestegen volgens het CBS. Vooral de export van machines, chemische- en metaalproducten nam toe. De export lag in juli bijna 9% boven het niveau van juli 2019. Het importvolume was in juli 8% groter dan in juli 2020 en bijna 6% boven het niveau van 2019.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer