Industrie trekt eiermarkt omhoog

09-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Deze week was het hollen of stilstaan. zo omschreef een eierhandelaar de hectiek van een week na meerdere AI-besmettingen.

Ook deze week liepen de eierprijzen over de hele linie weer op, zowel voor tafel- als voor industrie-eieren. Dit ging harder dan de voorgaande weken. Reden voor de Barneveldse noteringscommissie de stemming met ‘vlot’ te typeren, na de wekenlange omschrijving ‘redelijk’.

Zorg om AI-bemettingen

Het lijkt erop dat iedereen eieren wil hebben en daarvoor een goede prijs wil betalen. Mogelijk dat de zorg om alsmaar nieuwe AI-bemettingen en de angst om zonder te komen zitten, ook over de grens in Duitsland, de koopbereidheid doet toenemen. Het aanbod is niet in balans met de vraag. Sinds de AI-uitbraken vorig oktober jaar begonnen, zijn 1,2 miljoen leghennen en 340.000 opfokhennen geruimd. Ook werden zo’n 380.000 leghennen preventief geruimd.

Zware eieren schaars

Waar in de afgelopen weken de prijs van kleine eieren niet of nauwelijks veranderde, liepen die deze week ook op in de noteringen. Zware eieren zijn schaars. Barneveld noteerde bij alle gewichten hoger, van 15 tot 45 cent bij de kooi-eieren en van 15 tot 35 cent bij de scharreleieren. Gemiddeld over alle gewichten 37 cent bij kooi en 31 cent bij scharrel.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging ook over de hele linie omhoog, gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte scharrel met 18 cent en bij de bruine met 16 cent.

Duitsland

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 34 cent en bij de bruine 36 cent hoger. Dit komt na de stijgingen van vorige week met 29 en 27 cent. Bij de kooi-eieren bleef de prijsstijging met 23 cent voor de witte en 31 cent voor de bruine achter bij die van vorige week (28, respectievelijk 39 cent). In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog, bij alle gewichtsklassen met 20 tot 25 cent.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs bleef niet achter. De NOP noteerde de witte scharreleieren van 62/63 gram 71 cent hoger hoger op € 10,63 en de bruine 30 cent hoger op € 10,83. Een jaar geleden ging in week 36 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met 17 cent omhoog naar € 6,21 en pluste de notering voor de bruine scharrels met 20 cent naar € 7,10. Het prijsverschil tussen witte en bruine scharreleieren was toen met 89 cent een stuk groter dan de 30 cent nu. Bij dit geringe prijsverschil verandert de keuze voor een bruin ei gemakkelijk in de keuze voor een wit ei.

Bodem van eiermarkt omhoog

De vraag van de industrie en de prijs die de verwerkers voor de eieren willen betalen, trekt de bodem van de eiermarkt omhoog. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen waren deze week voor de scharreleieren 12 cent hoger op € 1,75 en voor kooi-eieren 8 cent hoger op € 1,45. Sinds begin augustus zijn deze noteringen met meer dan 30 cent gestegen. De Rungis-industrienotering ging met 5 cent omhoog, naar € 1,77.

NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 11,2 cent omhoog naar € 1,70, die voor de industrie-kooi-eieren steeg met 6,8 cent naar € 1,576. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 36 de NOP-industrienoteringen op 91,8 (scharrel) en 87,7 cent (kooi). Bij scharrel meer dan 78 cent en bij kooi bijna 77 cent minder dan nu. Net als vorige week ligt de NOP-notering voor kooi-industrie-eieren, omgerekend op hetzelfde prijsniveau als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen (35 cent voor de NOP-richtprijs 62/63 gram en een stuiver voor de NOP-industrienotering).

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/631b0450f03bc”></iframe>

Consument laat eieren in duurdere segment liggen

Al meerdere weken wordt geconstateerd dat door de inflatie en afnemende koopkracht de consument eieren in het duurdere segment, zoals biologische eieren, meer links laat liggen. De afzet van bio-eieren heeft het dan ook moeilijk. Dit signaleert ook Duitse marktanalisten. “De afnemende koopkracht en verminderde koopbereidheid van consumenten zijn niet zonder gevolgen. Voor duurdere assortimenten wordt het steeds moeilijker. Bewuster winkelen door consumenten leidt tot een verschuiving van de verkoop naar scharrelhuisvesting. Vooral scharreleieren op het instapprijsniveau zijn in trek”.

Een Nederlandse eierhandelaar stelt: “Een consument kiest eerder voor een doosje gewone IKB-eieren voor 20 cent dan BLK-eieren voor 30 cent. Dat scheelt een euro op een doosje.”

Aanbod van eieren blijft krap

De algemene verwachtingen zijn dat het aanbod van eieren krap zal blijven in verhouding tot de vraag. En dat de eierprijzen verder zullen oplopen. Op dit moment leveren de goedkoopste scharreleieren pluimveehouders tegen vrije marktprijzen meer op dan BLk-eieren tegen vaste prijs. Een vraag is welke prijsafspraken pluimveehouders moeten maken met pakstations bij nieuwe koppels. Een vaste prijs of NOP-richtprijs (met een maximum)?

Prognose: oplopend

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer