Doorgaan naar artikel

Industrie verhoogt prijzen voor voeding en veevoer

Foto: Boerderij

Foto: Boerderij

De voedingsmiddelenindustrie heeft haar verkoopprijzen in februari met 1,2% verhoogd ten opzichte van een jaar geleden.

Voedingsmiddelen stegen op jaarbasis met 0,6%, veevoer is bijna 7% duurder, blijkt uit de producentenprijsindex van het CBS.

Voedingsmiddelen daalden vorig jaar van april tot en met augustus in prijs. Daarna schroefde de industrie de prijzen langzamerhand weer wat op. In februari van dit jaar kwam de maandmutatie voor het eerst weer boven de 1%, al zij het maar een fractie. Daarmee komt de jaarlijkse prijsstijging in die maand voor voeding uit op 0,6%. In januari was er nog sprake van een daling van 0,5% ten opzichte van een jaar geleden.

Vlees

Voor vlees liggen de prijzen begin dit jaar nog flink onder het niveau van begin 2020. Dat geldt met name voor varkensvlees. In vergelijking met februari 2020 liggen de verkoopprijzen van de verwerkers ruim 27% lager. Rundvlees en pluimveevlees leveren de producenten ook duidelijk minder op, al zijn de percentages daar met respectievelijk -5% en -8% op jaarbasis wat bescheidener.

Aardappelverwerkende industrie

De aardappelverwerkende industrie ziet kans de verkoopprijzen begin dit jaar ook weer iets te verhogen in vergelijking met vorig jaar. In februari stegen de prijzen tot 1% boven het niveau van een jaar geleden. Over heel 2020 daalden de prijzen met 4% ten opzichte van 2019.

Groente en fruit

De verwerkers van groente en fruit zien hun verkoopprijzen net onder het niveau van begin vorig jaar liggen (-0,1%).

Zuivelindustrie

De zuivelindustrie wist zijn afzetprijzen in februari wel weer wat op te krikken; +1% ten opzichte van vorig jaar februari. In de maand-op-maandvergelijking werd zelfs een plus gerealiseerd van 1,8%. Deze verhogingen zijn niet zozeer bij melk of kaas terug te vinden, maar in de groep overige zuivelproducten. De groep andere zuivelproducten brengen volgens de voorlopige indicaties bijna 8% meer op dan een jaar geleden, terwijl ten opzichte van januari van dit jaar ook een flinke slag werd gemaakt met ene plus van 3,7%.

Zetmeel en zetmeelproducten

Hogere verkoopprijzen zijn er ook gerealiseerd met meel van granen; +4% ten opzichte van februari van vorig jaar. Zetmeel en zetmeelproducten leveren weliswaar een plus op van 3,7% ten opzichte van januari, maar vergeleken met een jaar geleden blijft de opmars beperkt tot 0,5%. Met name zetmeel heeft vorig jaar een stevige knauw gekregen in de vorm van een prijsdaling met ruim 10% ten opzichte van 2019.

Veevoeders

Bij veevoeders werden vorig jaar in het tweede en derde kwartaal dalende prijzen genoteerd, maar sinds eind vorig jaar zijn de afzetprijzen daar flink in de lift. In zowel januari als februari kwamen de maan op maand verhogingen uit op 2,5%. Mede daardoor stijgt het prijsverschil ten opzichte van een jaar geleden naar 6,8%.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin