Ineens zijn er voldoende eieren

10-07-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De scheidslijn tussen tekort en teveel ligt op de eiermarkt soms dicht bij elkaar.

Waar biologische en uitloopeieren een paar weken geleden niet voldoende te vinden waren om aan de vraag te voldoen, wordt er nu niet meer aan getrokken. Dan lijkt ineens iedereen ze over te hebben en is de vraag eenvoudig in te vullen. Behalve bruine bruine, zijn scharreleieren ineens ook te over, zo melden eierhandelaren. Zij merken bijvoorbeeld dat eieren met grensgewichten tussen sorteringen dan ineens anders worden beoordeeld. Waar kopers die er voorheen graag bij hadden, wordt er nu op afgegeven.

Het aanbod is royaal ten opzichte van de vraag en de retail heeft de schappen gevuld. Dat is het moment waarop de krachten even gemeten worden.

Noteringen dalen

Prijsmatig weerspiegelt de spotmarkt in Barneveld dit beeld. De noteringen dalen tussen de € 0,10 en € 0,25 per 100 eieren. De WeserEms-notering daalt voor zowel witte als bruine scharreleieren ook € ,0,25 tot 0,30 per 100. Bruine M-en gaan van € 7,70 naar € 7,40 per 100, terwijl 100 witte dalen van € 7,55 naar € 7,25.

Ook de NOP-richtprijs gaat omlaag. De notering voor bruine eieren van 62-63 gram daalt 18 cent naar € 7,41 per 100. Witte van dat gewicht leveren 17 cent in en zakken daarmee onder de € 7-grens: € 6,96 per 100.

Ver zomer in op goed niveau

Toch is de marktsituatie niet slecht. De huidige noteringen staan bijna € 1 per 100 eieren boven het niveau van vorig jaar en ook de perspectieven op langere termijn zijn goed. Alles blijft hangen omdat de eiermarkt op een goed prijsniveau ver de zomer in is gekomen. Volgens pakstations is de voorraad van de verwerkende industrie nog niet groot. Als er een partij te koop komt, is die ook snel weer van de markt.

Geen echt verval

De sprong naar week 34 is niet groot meer en vanaf dat moment begint doorgaans de herbevoorrading weer. Daardoor is de verwachting dat de eierprijs de komende weken nog wel wat concessies zal moeten doen, maar dat van echt verval geen sprake is. Ook volgende week zal de beweging in volume horizontaal zijn en met licht afnemende prijzen.

Prognose: licht dalende prijzen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer