Inflatie blijft maar stijgen, dollar even niet

Markt in Budapest. Hongarije zet per decreet een rem op de prijzen van belangrijke voedingsmiddelen. - Foto: Canva
Markt in Budapest. Hongarije zet per decreet een rem op de prijzen van belangrijke voedingsmiddelen. - Foto: Canva

In december zijn de prijzen in de Verenigde Staten met 7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het is het hoogste inflatiecijfer in meer dan veertig jaar en nog weer iets meer dan in de maand november.

Het is de zoveelste keer dat er records zijn gebroken voor wat betreft de stijging van prijzen. Het voedt de verwachtingen dat de Federal Reserve al in maart met een eerste renteverhoging gaat komen. Dat moment is al steeds verder naar voren gehaald door de oplopende inflatiecijfers.

Volgens analisten van ABN Amro is een renteverhoging in maart vrijwel zeker (helemaal zeker is het nooit). De bank verwacht echter ook dat er dit jaar nog vier keer een renteverhoging aan zit te komen door de Fed van 0,25% per keer. Dat is al verwerkt in de verwachtingen van de financiële markten inmiddels. Het nieuwe inflatierecord is dat in die zin ook.

Dollar lager

De renteverhogingen in de VS die steeds dichterbij komen, hebben wel gezorgd voor een flinke stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Met een koers van $ 1,146 op donderdag 13 januari is dat al weer een flink stuk hoger dan eind november toen $ 1,12 per euro werd aangetikt. Volgens ABN Amro een tijdelijke verschijnsel.

De ECB wil dit jaar de rente nog niet verhogen, is vooralsnog het standpunt. Het verschil in beleid tussen de Fed en de ECB gaat de dollar opnieuw steunen, verwachten de analisten. Ze handhaven de ramingen van $ 1,05 eind dit jaar. Eind 2023 verwacht ABN Amro een koers van $ 1 per euro.

Inflatiesubsidies

Inmiddels hebben meerdere landen in Europa al maatregelen aangekondigd om de hoge prijzen te compenseren. Polen gaat tijdelijk de btw verlagen of op nul zetten voor voedsel, kunstmest en energie. Dat gaat het land miljarden kosten. Ook Hongarije zet per decreet een rem op de prijzen van belangrijke voedingsmiddelen. Deze landen zijn geen onderdeel van de eurozone. De grote vraag is wat landen in de eurozone gaan doen. Met Frankrijk voorop, waar dit jaar verkiezingen zijn.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer