Doorgaan naar artikel

Inflatie halveert, maar prijs voeding blijft stabiel, dus duur

Zuivelproducten, eieren en oliën zijn in maart ten opzichte van februari iets gedaald in prijs.  - Foto: Canva/Aurélie Le Moigne premium

Zuivelproducten, eieren en oliën zijn in maart ten opzichte van februari iets gedaald in prijs. - Foto: Canva/Aurélie Le Moigne

Hoewel de inflatie in Nederland in maart is gehalveerd, blijft voeding duurder worden. Vorige maand waren voedingsmiddelen, inclusief alcoholische dranken, bijna 18% duurder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar in de afgelopen maanden de consumentenprijzen voor voeding in rap tempo opliepen, is de groei in maart 2023 iets afgezwakt. Ten opzichte met februari stegen de prijzen met 0,4%.

Dat is ook terug te zien in de verschillende voedingscategorieën: zuivelproducten, eieren en oliën zijn ten opzichte van vorige maand zelfs iets gedaald in prijs. Ondanks een kleine prijsdaling bij zuivelproducten, liggen de prijzen hiervan in de supermarkt nog steeds flink hoger dan een jaar geleden: +27,1%. De prijzen voor fruit zijn met een krappe 10% het minst gestegen.

Hoge suikerprijzen

De prijzen voor suiker, zoetwaren en ijs stegen de afgelopen maand het hardst met 1,6%. Dat komt doordat de suikerprijzen de afgelopen maand flink zijn gestegen, waarmee het op recordhoogte komt in de FAO Food Price Index. In vergelijking met vorig jaar betaalt de consument nu 43% meer voor suiker dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens het CBS.

Inflatie in Nederland halveert

Waar de inflatie in februari nog 8% was, is dat in maart bijna gehalveerd is tot 4,4%. Dit komt voornamelijk doordat de prijzen van energie en motorbrandstof daalden.

Beheer
WP Admin