Doorgaan naar artikel

Inflatie hoger, voeding en benzine duurder in mei

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Richard Brocken

Foto: Richard Brocken

De inflatie in Nederland is in mei 2021 gestegen naar 2,1%.

Dat betekent dat consumentenprijzen voor goederen en diensten in mei gemiddeld 2,1% hoger lagen dan in mei 2020. In april lag de inflatie op 1,9%. De prijzen van voedingsmiddelen stegen ook licht de afgelopen maand, maar liggen net als in maart en april nog wel onder het niveau van vorig jaar. Dat meldt het CBS in de maandelijkse update van de consumentenprijsindex CPI.

Voedingsmiddelen duurder

Voeding is ten opzichte van een maand eerder wel iets duurder geworden, maar de prijzen van voedingsmiddelen zijn gemiddeld gezien altijd nog lager dan een jaar geleden. De voedingsprijzen staan in mei 2021op een CPI van 110,24 ten opzichte van de peilwaarde 100 in 2015. In mei 2020 was de CPI voor voeding nog 111,9. In mei was voeding 1,5% goedkoper dan in mei 2020 (zie grafiek). In april was dat nog 2,2% lager dan een jaar eerder. Daardoor is er wel een opwaarts effect op de inflatiecijfers volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Vooral de prijsontwikkeling van aardappelen en vers of gekoeld fruit droeg bij aan de inflatie volgens het CBS.

Benzineprijs omhoog

Een belangrijke drijver van de gestegen prijzen zijn hogere brandstofprijzen en hogere prijzen voor elektriciteit. In mei 2021 was brandstof gemiddeld bijna 20% duurder dan in mei 2020. In april was dat ruim 18% meer dan een jaar eerder. De brandstofprijzen staan net als tal van andere prijzen sterk onder invloed van de coronapandemie en de gevolgen daarvan op de economie. Voor een deel van de prijzen gaat het CBS vooralsnog uit van schattingen, bijvoorbeeld voor vliegreizen waarvoor amper of geen transacties waren.

Hele eurozone 2% inflatie

In de gehele eurozone steeg de inflatie van 1,6% in april naar 2,0% in mei. De Nederlandse inflatie ligt in mei eveneens op 2,0% als wordt gecorrigeerd voor de Europese statistieken zodat de Nederlandse inflatie te vergelijken is met andere Europese landen. Een belangrijk verschil is dat in de Europese cijfers geen rekening wordt gehouden met de kosten van het wonen in een eigen woning.

Rentetarieven

De inflatiecijfers worden op de voet gevolgd door de centrale banken. Het in de hand houden van inflatie is een van de kerntaken van centrale banken zoals de ECB. Een inflatie van 2% is daarbij een belangrijke grens voor afwegingen van de Europese Centrale Bank om rentetarieven wel of niet te verhogen. Daarbij wordt wel naar meer factoren gekeken, bijvoorbeeld in hoeverre de economie herstelt van de gevolgen van de coronapandemie. Deze week neemt de ECB een nieuw besluit over aanpassingen in het monetaire beleid.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin