Doorgaan naar artikel

Inflatie naar recordhoogte

De Nederlandse inflatie piekt door sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Door sterk gestegen prijzen is de inflatie in Nederland gestegen naar het hoogste punt in 24 jaar. Foto: Canva

Door sterk gestegen prijzen is de inflatie in Nederland gestegen naar het hoogste punt in 24 jaar. Foto: Canva

De Nederlandse inflatie is in november tot het hoogste niveau gestegen in zeker 24 jaar.

In andere eurolanden steeg het gemiddelde prijspeil in recordtempo, zo komt naar voren uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat sinds zeker 1997 niet zo’n sterke stijging is gemeten.

Ook in Duitsland is de inflatie in november uitgekomen op het hoogste niveau in 29 jaar. Voedingsmiddelen werden 4,5% duurder. In Nederland zijn er nog geen cijfers over de voedingsmiddelenprijzen in november, maar tot en met oktober bewogen die hier nog nauwelijks mee.

Sterkste geldontwaarding ooit gemeten

In de hele eurozone was de inflatie volgens voorlopige cijfers 4,9% op jaarbasis. Dat is de sterkste geldontwaarding ooit gemeten voor alle eurolanden. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1%. De inflatie lag beide maanden ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die op prijsstijgingen van 2% mikt.

ECB grijpt nog niet in

De ECB lijkt nog niet van plan in te grijpen in zijn beleid om de inflatie te beteugelen. Nog altijd koopt de centrale bank obligaties en blijven de rentes op hun historisch lage niveaus. Dat bevordert de toestroom van geld in de economie. Beleidsmakers van de ECB rekenen er vooralsnog op dat de inflatie een tijdelijke piek bereikt vanwege de economische effecten van de coronapandemie. Rabobank sprak gisteren echter nog in zijn Agri Commodity Markets Outlook de verwachting uit dat de voedingsprijzen in 2022 hoog blijven.

De Duitse econoom Isabel Schnabel, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), zei deze week in een interview met de Duitse televisiezender ZDF dat het te voorbarig is om de rentetarieven te verhogen. Het is volgens Schnabel namelijk de verwachting dat de stijging van het algemene prijspeil volgend jaar geleidelijk zal afnemen.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin