Inflatie verder omhoog, groei economie zwakt af

Foto: Canva
Foto: Canva

Zorg om een verdere stijging van de inflatie blijft de financiële markten beheersen.

Vooralsnog zonder dat het gepaard gaat met snellere stappen van centrale bankiers om de rente te verhogen. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal iets harder gegroeid dan verwacht. Maar de verwachting is wel dat de groei in het derde kwartaal duidelijk lager zal worden dan de groei van 6,7% in het tweede kwartaal.

Knelpunten in wereldwijde toeleveringsketens

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor dat het herstel van de grote economieën afzwakt. Dat zijn onder de opmars van de Delta-variant van het coronavirus, voortdurende knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketens en het afbouwen van overheidssteun in een groot aantal landen waar de economie weer is opgestart en soms al op of zelfs boven het niveau van voor de pandemie zit. Dat zet een rem op verdere groei en herstel, meldt onder meer ABN Amro in een maandelijkse analyse van de wereldwijde economie. Zorg is er bovendien nog steeds over de effecten van de problemen bij het Chinese vastgoedconcern Evergrande.

Duitse zorg om inflatie

In Duitsland is de inflatie deze maand meer dan 4% en dat is voor het eerst in 28 jaar. Dat komt deels door de hogere btw, de tijdelijke verlaging vanwege corona is geëindigd. Maar ook in Duitsland beginnen de hogere energieprijzen door te drukken, dat verergert de prijsdruk die al hoog is door de verstoorde toelevering en hoge grondstofprijzen. Het tekort aan chips drukt de productie van de belangrijke autoindustrie. Later dit jaar zou de inflatie wel boven de 5% uit kunnen komen. Daarmee komt de inflatie in de grootste economie van de eurozone ruim boven de norm van 2% van de ECB. Vanuit Duitsland lijkt dan extra druk op de ECB om maatregelen te nemen niet ondenkbaar, De Bundesbank opereert als geen ander onafhankelijk, de politiek is na de verkiezingen bovendien vooral bezig met om een regering te vormen. Duitsland is allergisch voor inflatie sinds het land ongeveer een eeuw geleden is getroffen door hyperinflatie.

Frankrijk

In Frankrijk komt de inflatie uit op het hoogste niveau in tien jaar. Daar zit de president echter niet te wachten op beperkende maatregelen enkele maanden voor de verkiezingen. Centrale bankiers zoals de ECB en de Federal Reserve houden nog steeds vast aan hun analyse dat de hogere prijzen tijdelijk zullen zijn.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer