ING: energiekosten voedingsbedrijf naar 7,5% van totale kosten

27-09 | |
De energiekosten zijn fors gestegen voor voedingsbedrijven.  - Foto: Canva/HandmadePictures
De energiekosten zijn fors gestegen voor voedingsbedrijven. - Foto: Canva/HandmadePictures

De energiekosten zijn fors gestegen voor voedingsbedrijven. In 2020 besteedden de bedrijven in de voedingssector 1,5% van hun totale kosten aan de energierekeningen. Dat aandeel stijgt dit jaar naar gemiddeld 7,5%, verwacht ING.

De sterke stijging van de energiekosten staat niet op zichzelf, constateert Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING. “Ook de kosten voor grondstoffen, verpakkingen, transport en personeel zijn flink omhoog gegaan. De graanprijzen zijn weliswaar gedaald sinds maart, maar liggen nog altijd 10% boven het niveau van vorig jaar. De totale kostenstijgingen voor de voedingsbedrijven liggen tussen de 20% en 30%.”

Bekijk actuele graanprijzen via FoodAgribusiness.nl/markt

Energiekosten verschillen sterk per bedrijf en sector

Elemans ziet wel grote verschillen tussen de diverse sectoren in de voedingssector wat betreft aandeel van het energieverbruik in de totale kosten. Ook zijn er grote verschillen tussen de bedrijven binnen een sector, zegt Elemans. “Over het algemeen hebben de gestegen kosten grote gevolgen voor de voedingssector. De gemiddelde winstmarges zijn niet hoog, tussen de 3% en de 11%. Als de energierekening vier keer zo hoog uitvalt, dan is dat een hele uitdaging.”

Gestegen kosten deels doorberekenen

De voedingssector kan de gestegen kosten deels doorberekenen aan de afnemers. Dat hangt echter wel af van het soort bedrijf en product, zegt Elemans.

“Veel voedingsbedrijven leveren aan de retail. Als jouw product relevant is, dan is de supermarkt eerder geneigd de gestegen kosten te compenseren. Als je een grote leverancier bent, dan is de supermarkt daar ook eerder toe bereid. Die kan niet zomaar een andere grote leverancier vinden. Import van voedingsmiddelen is geen optie, want in het buitenland hebben ze net zo goed te maken met forse kostenstijgingen.”

Voedselprijzen stijgen sterker dan andere prijzen

Het valt Elemans op dat de voedselprijzen de laatste maanden voor de consumenten sterker zijn gestegen dan de prijzen van andere producten (zie grafiek). “De consumentenprijsindex van augustus staat 12% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De voedselprijzen lagen 13,1% hoger dan een jaar geleden. Ook in voorgaande maanden zie je dat de voedselprijzen sneller omhoog gaan dan de algemene consumentenprijsindex.”

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer