Skip to content

ING: grote inhaalslag voor horeca dit jaar

In de horeca kunnen verkoopvolumes dit jaar met wel 35% toenemen, verwacht ING.

Updated on:
Nieuws
Food
ING verwacht pas in 2023 een volledig herstel van de horeca. - Foto: Canva

ING verwacht pas in 2023 een volledig herstel van de horeca. - Foto: Canva

De horeca gaat dit jaar een grote inhaalslag maken van de coronapandemie, toen cafés en restaurants tijdens de lockdowns gesloten bleven.

Volgens onderzoekers van ING kunnen de verkoopvolumes met wel 35% toenemen, hoewel naar verwachting pas in 2023 sprake is van volledig herstel van de crisis. Voorwaarde is wel dat er geen nieuwe lockdown voor de horeca komt door een opleving van het coronavirus.

Grote evenementen

De bank stelt dat de vooruitzichten voor de horeca rooskleuriger zijn dan de afgelopen twee jaren. “In tegenstelling tot vorig jaar, toen de lockdown tot mei duurde, werden eind februari in Nederland vrijwel alle beperkende maatregelen opgeheven en mocht alles weer open. Daarnaast profiteert de sector van verschillende grote evenementen dit jaar in Nederland, zoals Koningsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant”, zegt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING in een rapport.

Winstmarges onder druk

De horeca kampt nog wel met uitdagingen in de nasleep van de coronacrisis, waaronder personeelstekorten en sterk oplopende kosten. Volgens ING zetten de hogere kosten voor personeel, energie en inkoop de winstmarges nog meer onder druk omdat die kosten niet altijd aan de klant doorberekend kunnen worden. Zeker nu het consumentenvertrouwen op een historisch dieptepunt ligt, aldus de bank. ING verwacht dat de prijzen in de horeca dit jaar met meer dan 3% toenemen.

Hotels langzamer herstel

Overigens verloopt het herstel in de horeca per sector wel verschillend, zegt ING. Met name voor hotels verloopt het herstel van de crisis langzamer. Dat komt vooral doordat de terugkeer van zakelijke en intercontinentale reizigers nog achterblijft, aldus de bank. Horecabedrijven met afhaal en bezorging zaten eind vorig jaar alweer op het niveau van voor de crisis.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin