Skip to content

ING: Nederlandse economie krimpt dit jaar 8%

Foto: ANP

Foto: ANP

De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8% krimpen. Dat meldt de bank ING in een raming.

In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16%. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2% krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5% dit jaar, aldus de economen van de bank.

Open economie Nederland hard geraakt

Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5%), Duitsland (min 4,2%) en Frankrijk (min 4,5%) is minder.

De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, zullen dit jaar naar verwachting te maken krijgen met 7% krimp. China, de grootste economie van Azië, zal zijn groei zien terugvallen tot 4%. Japan moet het doen met bijna 5% krimp dit jaar.

ING voorziet opleving in 2021

Na de krimp in 2020 volgt volgens de ramingen van ING een opleving in 2021. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het coronavirus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8% tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen of regio‘s, waar overigens ook sprake zal zijn van herstel.

ABN Amro sprak eind maart de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5% zal krimpen door de coronacrisis. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5%.

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario’s voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2% en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7%, zei CPB. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin