Doorgaan naar artikel

ING: topbestuurders vrezen door dure energie voor winstmarge

Grote bedrijven in Nederland verwachten volgend jaar een flinke hap uit hun winst als gevolg van de hoge energieprijzen en inflatie.

Net geen 6 op de 10 topmanagers geeft aan de stijgende kosten deels te kunnen doorberekenen aan klanten. Daarnaast denkt 36% de hogere uitgaven volledig te kunnen doorberekenen. - Foto: ANP

Net geen 6 op de 10 topmanagers geeft aan de stijgende kosten deels te kunnen doorberekenen aan klanten. Daarnaast denkt 36% de hogere uitgaven volledig te kunnen doorberekenen. - Foto: ANP

Grote bedrijven in Nederland verwachten volgend jaar een flinke hap uit hun winst als gevolg van de hoge energieprijzen en inflatie. Consumenten blijven die pijn ook voelen, want de meeste ondernemingen denken de gestegen kosten deels of volledig door te kunnen berekenen aan hun klanten. Dat meldt ING op basis van een enquête onder topbestuurders van grote bedrijven.

Bijna alle ondervraagde leidinggevenden verwachten dat de winstgevendheid van de door hen bestuurde bedrijven lijdt onder de hoge prijzen voor gas en elektra. Meer dan de helft (54%) denkt zelfs dat de winstmarge volgend jaar met een tiende tot een kwart zal krimpen.

Doorberekenen

Net geen 6 op de 10 topmanagers geeft aan de stijgende kosten deels te kunnen doorberekenen aan klanten. Daarnaast denkt 36% de hogere uitgaven volledig te kunnen doorberekenen.

Recessie op komst

Vrijwel iedere topmanager die ING ondervroeg, verwacht een recessie. Daarbij rekent ruim een derde van hen erop dat de economische neergang drie kwartalen zal duren. Daarnaast verwachten bijna 7 op de 10 bestuurders dat de inflatie ook na 2023 hoog zal blijven.

Ondervraagden

ING ondervroeg voor het onderzoek 148 bestuurders van bedrijven met een jaaromzet van minimaal € 250 miljoen. Naast bestuursvoorzitters ging het om andere leidinggevenden die meebeslissen over de strategische koers van een onderneming.

Visie op China

Gevraagd naar hun visie op China, waren veel van hen opvallend optimistisch over het land dat net zijn strenge coronabeleid heeft laten varen en nadrukkelijker de confrontatie lijkt te zoeken met Taiwan. De helft van de topmanagers verwacht uit te breiden in China of voor het eerst actief te worden in het Aziatische land. Aan de andere kant zegt 11% de activiteiten in China te verminderen of zich volledig terug te trekken uit de op een na grootste economie van de wereld.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin