ING: weinig zorgen om corona in agrarische sector

ING bank schetst een wisselend beeld van de gevolgen van het coronavirus. Er gaat minder varkensvlees naar Italië, uientransport is veel duurder maar over het geheel is impact voor agro nog beperkt.

In de agrarische sector zijn de zorgen over de gevolgen van het coronavirus beperkt in vergelijking met andere sectoren. Dat meldt het economisch bureau van ING bank. Van internationale vraaguitval naar agrarische producten lijkt weinig sprake, aldus de bank.

Vrieshuizen overvol

De Chinese vraag naar Nederland babymelkpoeder loopt nu nog meer dan voorheen via digitale platformen. Zij zagen de online verkopen met tientallen procenten groeien, meldt de bank.

Wel stagneert de afzet van varkensvlees naar Italië, en is het vinden van alternatieve afzetmarkten in Azië nu lastig. ‘De uitvoer verloopt nog met vertraging en vrieshuizen lopen tegen de grenzen van hun opslagcapaciteit aan’.

Bouw weinig geraakt

Wel waarschuwt de bank voor mogelijke gevolgen als ook in het tweede kwartaal het virus nog actief is in Europa. Dan kan bij grote productie van zuivel een kleine vermindering in vraag leiden tot heftige prijsreacties.

Ook de bouw is relatief weinig geraakt door de onrust rondom het coronavirus. Voor de groothandel is het beeld anders, het tekort aan containercapaciteit remt de import en de export, evenals de wederuitvoer, zo meldt ING.

Intussen lopen de transportkosten op. Voor uien bijvoorbeeld zijn die 2 tot 3 keer zo hoog als normaal.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.