Ingro voorziet kostenstijging diepvriesgroente

13-01 | |
Oogst van spinazie. - Foto: Peter Roek
Oogst van spinazie. - Foto: Peter Roek

“De sterke gestegen kosten van kunstmest en de steeds schaarser wordende arbeid zorgen voor een stijging van de productiekosten van industriegroenten met 10 à 20%”, zegt Luc De Waele, manager van de West-Vlaamse telersvereniging Ingro op Vilt.be.

Ingro liet de stijging van de kosten ten opzichte van vorig jaar berekenen, samen met teeltbegeleiders van Taco, maar ook van de industrie zelf. “De explosie van de kosten van grondstoffen hakt er ongenadig in”, aldus De Waele. “De prijzen van kunstmest zijn verdrievoudigd van € 200 per ton in seizoen 2020-2021 naar € 600. Bij kalium gaat het om een verdubbeling van € 250 naar € 500. Voor een akkerbouwmatige teelt als spinazie betekent dat een kostenstijging van bijna € 220 per hectare, voor peen bijna € 250. In procenten spreken we van 21% hogere kosten voor spinazie en 12% voor peen.”

Kostenstijging bloem- en spruitkool

Voor intensieve teelten als bloemkool en spruitkool zijn de cijfers nog spectaculairder. Bij bloemkool stijgen de kosten van kunstmest met € 265 per hectare. Dat is bijna een verdubbeling. Bij spruitkool gaat het om bijna € 400. Voor de telers van Ingro zijn dat twee van de belangrijkste gewassen.

Geschikte seizoensarbeiders

Ook het vinden van geschikte seizoenarbeiders is volgens De Waele steeds moeilijker. “Poolse werkkrachten komen steeds minder naar Vlaanderen, er is voor hen werk genoeg in Polen. Als we nog seizoenarbeiders vinden, zijn het mensen uit Roemenië of Bulgarije.” Mede door schaarste aan personeel stijgen de arbeidskosten met € 250 per hectare. Dat geeft bij bloem- en spruitkool een kostenstijging voor arbeid van 11%.

Coöperatieve telersvereniging

Ingro is een coöperatieve telersvereniging voor diepvriesgroenten die 1.200 telers vertegenwoordigt. Zij leveren samen 510.000 ton aan groenten, goed voor een omzet van € 105 miljoen. Coöperaties als Ingro onderhandelen als tussenpersoon met de industrie over contractprijzen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer