Doorgaan naar artikel

Inhaalslag trekkerfabrikant Agco in derde kwartaal

De maker van merken als Challenger, Fendt, MF en Valtra zag ook de winst flink stijgen. Foto: Michel Velderman

De maker van merken als Challenger, Fendt, MF en Valtra zag ook de winst flink stijgen. Foto: Michel Velderman

Trekkerfabrikant Agco heeft in het derde kwartaal duidelijk betere resultaten gehaald.

De omzet steeg naar $ 2,5 miljard (€ 2,1 miljard), dat is een plus van 20% ten opzichte van het derde kwartaal 2019. De maker van merken als Challenger, Fendt, MF en Valtra zag ook de winst flink stijgen. Voor de eerste negen maanden in 2020 komt de omzet nu uit op $ 6,4 miljard op basis van constante wisselkoersen. Dat komt neer op een kleine plus van 1,6%.

Meer verkocht, betere marges

Volgens topman Martin Richenhagen waren zowel de verkopen als de marges beter in alle regio’s waar het bedrijf actief is. Het bedrijf heeft sterk ingezet op het vergroten van de productie en herstel van de verstoringen in de aanvoerlijnen die in het tweede kwartaal ontstonden door de coronacrisis. In het derde kwartaal is goede vooruitgang geboekt om orders uit te voeren, mede door het terugbrengen van de voorraden bij zowel de dealers als bij de bedrijfsonderdelen zelf. Richenhagen wijst ook op de voorspoedig verlopen oogst op het noordelijk halfrond en een verwachte recordoogsten voor tal van gewassen ondanks corona. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor diverse basisproducten gestegen in het derde kwartaal en dat is positief voor de agrarische economie.

Vraag constant

De vraag naar agrarische machines is in 2020 ongeveer gelijk aan 2019 verwacht de Agco-topman,waarbij de lagere vraag in Europa gecompenseerd wordt door meer vraag vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Vooral de omzet in Zuid-Amerika steeg hard in de eerste negen maanden, met ruim 30% ten opzichte van 2019. In Noord-Amerika steg de omzet met ruim 3%, In Europa en het Midden-Oosten daalde de omzet met 3,6%.

Europa en het Midden-Oosten blijft met $ 3,6 miljard wel goed voor ruim meer dan de helft van de omzet. De omzetdaling in Europa komt door de coronacrisis. Alle belangrijke productielocaties in Europa hebben stilgelegen van eind maart tot eind april.

Omzet naar $ 8,9 miljard

Voor heel 2020 gaat Agco uit van een omzet van $ 8,9 miljard, net iets minder dan in 2019. De prognose voor de winst per aandeel is verhoogd naar $ 5 per aandeel.

Beheer
WP Admin