Inkomens tuinbouw blijken coronaproof

17-12-2020 | |
Foto: Canva/Lorado
IMG_Paprika-kassen-canva

Voor het zevende jaar zijn de glasgroenteteler grootverdieners in de agrarische sector. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensramingen van Wageningen Economic Research.

Inkomenstechnisch onderscheidt de voedingstuinbouw zich dit jaar in positieve zin van de rest van de agrarische sector. De glasgroentetelers zijn voor het zevende achtereenvolgende jaar de absolute grootverdieners onder de boeren en tuinders.

Ondanks een min van zo’n € 40.000 ten opzichte van 2019 doordat de tomatenprijzen dit seizoen niet best waren, blijft het gemiddelde inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (oaje) met € 248.000 uitstekend te noemen. We moeten teruggaan naar 2014 om nog een jaar te vinden waarin het gemiddeld inkomen voor glasgroentetelers onder de € 200.000 bleef.

Lees ook: Inkomens boeren dit jaar kwart lager door corona

Vollegrondstelers en fruittelers zien inkomen ook toenemen

Ook goed nieuws van bij de telers van groenten en fruit in de open lucht. Daar stegen de inkomens in 2020 met 50% ten opzichte van vorig jaar. Relatief goed nieuws, want de fruittelers komen met dit jaar een gemiddeld in komen van € 51.000 per oaje twee rampjaren een beetje te boven. De € 94.000 per oaje in de vollegrondsgroente is zelfs het hoogste gemiddeld inkomen dat in deze sector ooit is gehaald.

In zijn algemeenheid hebben de telers van groente en fruit geprofiteerd van de wens van consumenten in heel Europa om gezonder te eten. Met tomaat als de grote uitzondering waren in vrijwel alle teelten betere productprijzen te noteren dan in 2019.

De bedrijven in de open teelten profiteerden relatief meer van de grotere omzet in het supermarktkanaal en vooral in de directe verkoop op boerderijwinkels. Met name de telers van asperges en aardbeien deden het in 2020 mede hierdoor gemiddeld prima.

Lees ook: Lokale winkels profiteren van extra consumentenaandacht

Minder jaar voor tomatentelers

De gemiddeld goede resultaten met groente en fruit gelden niet voor alle tuinders. Met name de tomatentelers kregen in dit coronajaar te maken met meer concurrentie uit Marokko en Spanje. Heel specifiek hadden de telers met losse ronde tomaten bovendien last van de sluiting van de foodservice. Dit type tomaat wordt vooral in restaurants en de grootkeukens van instellingen en cateraars gebruikt.

Van het stilvallen van de foodservice (een derde van de totale voedselmarkt) ondervonden ook speciale typen aubergines, cressen en kruiden , gele courgette en bijzondere kleuren paprika direct de gevolgen.

Vijftig glasgroentetelers met kasstroomprobleem

Aan de kostenkant tekende zich dit jaar voor een aantal specifieke glastuinbouwbedrijven een flinke tegenvaller af door de verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), een overheidsheffing op verbruik van netstroom. Met name belichtende groentetelers die zelf niet of onvoldoende elektriciteit opwekken, en dus stroom inkopen, zagen hun energierekening alleen al door deze heffing met gemiddeld bijna € 40.000 per bedrijf toenemen.

Ook hadden alle ondernemers in de arbeidsintensieve tuinbouw te maken met heeft extra arbeidskosten voor het veilig maken van de werkplekken en het vervoer van en naar het werk van arbeiders.

Volgens de berekeningen van WEcR hebben, waar hogere kosten samenkwamen met (sterk) verminderde omzet, een kleine 50 glasgroentebedrijven dit jaar te maken met een negatieve kasstroom, die niet kan worden opgevangen uit eigen vermogen of met uitstel van financieringsverplichtingen.

van der Scheer

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.