Inkoop bedrijfsmiddelen Duitse boeren bijna een derde duurder

15-06 | |
Een boer in Sachsen-Anhalt strooit kunstmest, april dit jaar. Kunstmest is een van de producten die fors duurder zijn geworden. - Foto: ANP
Een boer in Sachsen-Anhalt strooit kunstmest, april dit jaar. Kunstmest is een van de producten die fors duurder zijn geworden. - Foto: ANP

Uit een steekproef van het Duitse statistische bureau Destatis van april dit jaar blijkt dat boeren in Duitsland 29,4% meer betalen voor de benodigde bedrijfsmiddelen dan in dezelfde maand vorig jaar.

Duitse boeren ontvangen hogere prijzen voor hun product, maar betalen ook aanzienlijk hogere prijzen voor de bedrijfsmiddelen. Het Duitse statistische bureau Destatis zet dat regelmatig op een rij. Uit de steekproef van april dit jaar blijkt dat de boeren in Duitsland 29,4% meer betalen voor de benodigde bedrijfsmiddelen dan in dezelfde maand vorig jaar.

Kunstmestprijzen

Zoals verwacht zijn de kunstmestprijzen het sterkst gestegen. In een jaar tijd zijn de prijzen met bijna 112% gestegen, zo blijkt uit de cijfers van Destatis. KAS-prijzen maakten in oktober vorig jaar al een grote sprong en daar kwam na de inval van Rusland nog een forse verhoging bovenop.

In Nederland stegen de KAS-prijzen tot bijna € 100 per 100 kilo, terwijl het product een jaar geleden maar iets meer dan een kwart daarvan kostte. Begin juni 2022 zijn de prijzen weer gezakt tot net onder de € 65 per 100 kilo.

Energie en smeermiddelen zijn volgens de metingen van Destatis gemiddeld 46% in prijs gestegen. Waarbij brandstoffen (+59,1%) voor de grootste prijsstijging zorgden. Elektriciteit werd 19% duurder en smeermiddelen 6,5%.

Gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn ook in prijs verhoogd. Met name de onkruidbestrijders (16,8%) zijn duurder geworden. Ook voor schimmelbestrijders (+6,8%) en insecticiden (+6,6%) wordt meer betaald. De prijsverhoging van de laatstgenoemde middelen valt daarmee een fractie lager uit dan de inflatie die in april uitkwam op 7,4%.

Mengvoerprijs trekt zware wissel

Voor de veehouderij trekt de mengvoerprijs een zware wissel op de resultaten. Voer werd gemiddeld 54,2% duurder en dat geldt ook voor de mengvoerprijzen. Vooral varkensbrok (+58,6%) werd in prijs verhoogd. De prijzen van landbouwwerktuigen zijn met 8,6% omhoog gegaan ten opzichte van april 2021.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer