Inkrimping flitsbedrijven zet door

23-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Flitsbezorger Zapp overweegt uit Nederland te vertrekken.

Het bedrijf, dat zo’n 700 medewerkers in Nederland heeft, neemt volgende maand een definitief besluit. De sluiting van de vestiging van flitsbezorger Gorillas in de Pijp in Amsterdam is volgens de rechter terecht. De zogenoemde ‘darkstore’ moet daarom morgen (vrijdag) alsnog dicht. Dat meldt ANP.

Gorillas en Zapp naar rechter

Gorillas stapte naar de bestuursrechter en pleitte ervoor om de vestiging open te houden tijdens de bezwaarprocedure die nog loopt tegen het besluit van de gemeente Amsterdam. Die laatste meent dat de kleine distributiecentra met afgeplakte ramen in strijd zijn met het bestemmingsplan en dat de impact van de vestigingen op de buurt te groot is.

Eerder ving Zapp ook al bot bij de rechter over het besluit van de gemeente om de vestiging in Amsterdam-West te sluiten. Hierdoor overweegt de flitsbezorger uit Nederland weg te gaan. Het Britse bedrijf noemt de recente sluiting van de twee vestigingen in Amsterdam als doorslaggevende reden. Zonder die centraal gelegen locaties zou het onmogelijk zijn om klanten binnen enkele minuten te bedienen. Dat druist in tegen het bedrijfsmodel dat op snelle bezorging is gebaseerd.

Interesse in flitsbezorgers

Ondanks de financiële perikelen gaat het volgens marktonderzoeksbureau Markteffect goed met het gebruik van de bezorgdiensten in Nederland. Cijfers van afgelopen maand tonen aan dat 15% van de Nederlanders wel eens een flitsbezorger bestelt, terwijl dit in december 2021 nog 11% was. Van de Nederlanders die gebruik maakt van flitsbezorgers doet 22% dat één of meer keren per week en 35% van de gebruikers verwacht dit in de toekomst vaker te doen. Vooral jongeren en mannen tussen de 18 tot en 34 jaar zijn in de dienst geïnteresseerd. Gorillas is nog steeds het bekendst, maar Flink wordt het meest gebruikt, aldus Markteffect.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur


Beheer