Doorgaan naar artikel

Inmenging president raakt Braziliaanse biobrandstoffen

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Achtergrond
De bestuursraad van Petrobras stemt binnenkort over de benoeming van de door Bolsonaro (foto) voorgedragen kandidaat Joaquim Silva e Luna tot CEO van Petrobras. Foto: ANP

De bestuursraad van Petrobras stemt binnenkort over de benoeming van de door Bolsonaro (foto) voorgedragen kandidaat Joaquim Silva e Luna tot CEO van Petrobras. Foto: ANP

De olieindustrie en de productie van biobrandstoffen, zoals ethanol, zijn sterk verweven. De Braziliaanse president wil meer invloed door benoeming directeur van oliegigant Petrobras.

De aankondiging door de Braziliaanse president Bolsonaro, vorige week vrijdag, over de vervanging van de huidige CEO van Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), Roberto Branco, heeft grote onrust op de financiële markten veroorzaakt. Dat raakt uiteindelijk ook suiker- en ethanolproducenten. Het aandeel Petrobras (PETR4) kelderde op de Bovespa, de aandelenbeurs in São Paulo, met 22%. Door de koersval ging een bedrag van 100 miljard Braziliaanse real (BRL), omgerekend € 15,6 miljard, aan beurswaarde van Petrobras verloren (Valor). De koers van het aandeel daalde van 27,39 BRL naar 21,62 BRL, maar is inmiddels weer gestegen naar 24,44 BRL.

Bolsonaro wees bij zijn aankondiging op het feit dat de brandstofprijzen dit jaar al vier keer zijn verhoogd en Branco daar niets tegen heeft gedaan. Vooral de transportsector heeft grote druk uitgeoefend op Bolsonaro en met stakingen gedreigd om de prijs voor diesel te verlagen.

Diesel fors duurder

De transportsector verbruikt jaarlijks ongeveer 35 miljoen ton dieselolie. Om die hoeveelheid te maken, moet aardolie worden ingevoerd en betaald in dollars. Petrobras past de prijzen ‘af raffinaderij’ dagelijks aan de dollarkoers aan en door de ongunstige wisselkoers moeten steeds meer reais per liter worden betaald. De literprijs bestaat voor ongeveer 30% uit belastingen. Op dit moment speelt tussen regering en parlement een discussie over een algehele belastingherziening. Het schrappen van de belasting op de verkoop van goederen en diensten (ICMS) zou de prijs aan de pomp met 8% verlagen.

Biobrandstoffen

Aan de fossiele diesel wordt 10% biodiesel toegevoegd. Biodiesel wordt voornamelijk gemaakt van soja. De overheid heeft deze verplichte bijmenging nu verlaagd gezien de hoge prijs voor soja op de wereldmarkt. Vorig jaar produceerde Brazilië volgens de Braziliaanse vereniging van plantaardige olieverwerkers (Abiove) 6,4 miljard liter biodiesel. Aan benzine wordt nu 27% bio-ethanol toegevoegd en het plan is dit percentage te verhogen tot 40% in 2030.

De suiker- en ethanolproducenten vrezen dat onzekerheid over mogelijk direct ingrijpen door de overheid in de brandstofprijzen investeerders zal afschrikken. Die investeerders zijn nodig om de groei van de productie van 30 miljard liter ethanol nu naar 50 miljard liter in 2030 te realiseren. De bestuursraad van Petrobras stemt binnenkort over de benoeming van de door Bolsonaro voorgedragen kandidaat Joaquim Silva e Luna tot CEO van Petrobras. Het lijkt erop dat vooral de manier waarop Bolsonaro de voordracht bekend heeft gemaakt tot de financiële onrust heeft geleid.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin