Doorgaan naar artikel

Innovatie moet Britse voedselproductie opvoeren

Innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën moeten Britse boeren helpen om de binnenlandse voedselproductie op te voeren.

Foto: Ton Kastermans Fotografie premium

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Innovatie en de toepassing van nieuwe technologieën moeten Britse boeren helpen om de binnenlandse voedselproductie op te voeren.

Het plattelandsministerie Defra trekt in eerste instantie tot 2029 € 315 miljoen uit om die innovatie te stimuleren. Dat staat in een nieuwe Food Strategy van de Britse regering. Defra legt daarbij vooral de nadruk op groente en fruit.

Het Verenigd Koninkrijk produceert bijvoorbeeld maar 15% van de vraag naar tomaten, ‘maar een nieuwe generatie technologie met duurzame en efficiënte kassen heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor Britse producenten om de binnenlandse productie van groente en fruit te verhogen waardoor de afhankelijkheid van het buitenland wordt teruggedrongen’, legt het ministerie uit.

Voedselvoorziening op peil houden

Hoofdlijn van de strategie is de voedselvoorziening op peil te houden en te verbeteren, met inbegrip van plannen om de weerbarstigheid van de leveringsketens te versterken. Voornaamste doel is de productie te verhogen waar zich de meeste kansen voordoen. Premier Boris Johnson: “Door nieuwe technologieën en innovatie te omhelzen, telen en eten we meer van ons eigen voedsel, waarmee we in het hele land banen scheppen en de economie laten groeien, wat anderzijds uiteindelijk zal helpen om de druk op de prijzen te verminderen.”

Onafhankelijk onderzoek naar chronisch arbeidstekorten

De regering gaat een onafhankelijk onderzoek instellen naar de chronische arbeidstekorten in de voedselketen. Daarbij wordt gekeken naar de rol van automatisering, binnenlandse arbeidskrachten en migratie ‘om ervoor te zorgen dat Britse bedrijven de werkkracht die ze nodig hebben ook kunnen vinden’. Ook moet het publiek meer informatie krijgen over de voeding waarbij de industrie tegelijkertijd ertoe wordt aangezet om gezondere, meer ethische en duurzame waren te produceren.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin