Doorgaan naar artikel

Innovatie niet afschrijven na uitspraak Raad van State

Een emissiearme varkensstal. - Foto: Bert Jansen premium

Een emissiearme varkensstal. - Foto: Bert Jansen

Opnieuw bezorgt de Raad van State de veehouderij een kater. De uitspraak van deze week over emissiearme stallen is een enorme tegenslag voor iedereen die gelooft in innovatie als oplossingsrichting voor milieuproblemen.

En opnieuw dient zich een kolossaal bestuurlijk-juridisch probleem aan. Zelfs bestaande, afgegeven vergunningen voor deze systemen zijn immers niet gegarandeerd veilig. Met de uitspraak onder de arm maken activisten kans om die met succes alsnog aan te vechten. Actiegroep MOB zegt dat niet van plan te zijn, maar heeft wel een nieuw wapen achter de hand.

PAS-melders

En wat te denken van bedrijven die op basis van intern salderen uitgebreid hebben en daarvoor dus geen vergunning hebben? Zij zijn juridisch nog minder safe. De onderliggende berekeningen gaan mogelijk niet meer op. Terwijl het probleem van de PAS-melders nog steeds voortduurt, dreigt er zo een nieuwe groep ondernemers juridisch met de vingers tussen de deur te komen zonder dat ze daar zelf iets aan konden doen.

Het bestuurlijke probleem zit hem daarnaast in de zogeheten RAV-lijst, de lijst met erkende innovaties. Die is wel bruikbaar voor Nederlandse wetgeving, maar sluit niet aan op de Europese regelgeving achter de Natuurbeschermingswet. De lijst moet Brussel-proof worden gemaakt, maar dat is een heidens karwei.

Voorvechters van innovatie hadden de wind al niet mee. Ze zullen nog meer hun best moeten doen om aan te tonen dat deze weg wel degelijk perspectiefrijk is. Want dat blijft zo. Er is alleen duidelijker onderbouwing nodig en wellicht meer monitoring. Innovatie nu afschrijven is net zoiets als het kind met het badwater weggooien. Maar er is wel werk aan de winkel.

Lees ook op Boerderij.nl: Natuurvergunning voor emissiearme stal niet meer zeker, maar ook niet vogelvrij

Beheer
WP Admin