Innovators blijven de toon zetten op aardappelmarkt

02-01 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

PotatoNL begint 2023 met dezelfde goede stemming als waar het jaar 2022 mee werd afgesloten.

Innovators blijven de toon zetten op de aardappelmarkt hoewel er afgelopen week weinig transacties zijn gedaan. In het zuiden van Nederland zijn wat meer transacties gedaan dan in het noorden. Al met al waren er niet veel kopers en verkopers.

Voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) wordt op 2 januari 2023 genoteerd op € 23 tot € 28 per 100 kilo. De onderkant van de notering trekt iets omhoog vergeleken met de laatste notering in december. Prijzen staan op een relatief hoog niveau door de vraag vanuit de industrie naar Innovators. Sinds juli 2019 heeft de categorie 1-notering niet meer op dit niveau gestaan.

Het Belgische Belgapom noteerde op de laatste handelsdag van 2022 gelijk voor de verschillende fritesgeschikte aardappelrassen. De Fontane- en Challenger-notering bleven op € 25 staan en voor Innovator werd onveranderd genoteerd op € 27,50.

Goede vraag naar frites

De fabrieken starten weer op na de feestdagen zodat er volop kan worden gedraaid in het nieuwe jaar. En de aardappelmarkt blijft door de wereldwijde goede vraag naar frites positief gestemd.

De termijnmarkt in Leipzig steeg vorige week iets. Voor de kerstdagen werd voor het aprilcontract 2023 nog op € 28 per 100 kilo genoteerd en op 30 december was dat € 28,80. Het aantal verhandelde contracten was vorige week gemiddeld 36 stuks per dag; een indicatie dat de spanning momenteel niet groot is op de aardappeltermijnmarkt. Op maandag 2 januari beweegt de notering voor het eerst aflopende aprilcontract tussen € 28,40 en € 28,70 en sloot de handelsdag met € 28,50.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer