Innovators blijven goed gevraagd

24-02-2020 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

Hoewel de notering voor Fastfood Frites van PotatoNL deze week aan de bovenkant iets daalt naar € 16 tot € 17,25 per 100 kilo, blijft de vraag naar Innovators goed.

De goede vraag naar fritesaardappelen met lengtes voor de fastfood trekt de aardappelkar. Vrije Innovators zijn niet ruim beschikbaar op de markt. De industrie pakt veel aardappelen op. Voor een gedeelte zijn dat de mindere partijen waar een rotje in zit, zoals Agria’s.

Telers met mindere partijen laten de aardappelen makkelijker los. De hete zomer en de hoge bewaartemperaturen zorgen ervoor dat de aardappelen in de schuur minder robuust zijn dan anders deze tijd van het jaar.

Aardappelmarkt flauw gestemd

De fritesnotering (categorie 1) trekt aan de onderkant omhoog naar € 14 per 100 kilo. Daardoor staat deze notering wat steviger. Over het algemeen bewegen de prijzen op de fysieke markt nauwelijks. Het blijft flauw op de aardappelmarkt.

Voor frites categorie 2 is de handel nog rustiger dan voor frites categorie 1. Dat komt doordat de export rustig is. Afzet naar Engeland is nog stil. Wel wordt geïnformeerd vanuit Groot-Brittannië. Ook zit bovenmaats pootgoed de exportmarkt wat in de weg.

Termijnmarkt rond € 15

De termijnmarktprijs is vorige week gedaald naar de fysieke marktprijzen. Aan de ene kant omdat er geen nieuwe impulsen zijn. Aan de andere kant omdat de Duitse, Belgische en Franse prijzen op een lager niveau liggen dan de Nederlandse aardappelprijzen. Voor het eerst aflopende contract (april 2020) beweegt de notering maandag 24 februari tussen € 14,80 en € 15,40 per 100 kilo.

Prognose: redelijk stabiele fysieke prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer