Innovators trekken de aardappelkar

10-01 | |
Laden van fritesaardappelen. De noteringen voor fritesgeschikte aardappelen stijgen licht. - Foto: Peter Roek
Laden van fritesaardappelen. De noteringen voor fritesgeschikte aardappelen stijgen licht. - Foto: Peter Roek

Kwalitatief goede Innovators trekken de aardappelkar in Nederland. De overige fritesrassen bewegen iets voorzichtiger omhoog.

PotatoNL blijft maandag 10 januari de opwaartse lijn vasthouden. Voor fritesgeschikte aardappelen, verwerking in Nederland, Duitsland en België, wordt genoteerd op € 14,50 tot € 20 per 100 kilo. De bandbreedte wordt iets smaller, doordat de onderkant omhoog trekt. Voor categorie 2 wordt € 1,50 hoger genoteerd op € 19 tot € 22.

Belgapom verhoogt Fontane-notering

De eerste Belgische aardappelnoteringen in het nieuwe jaar gingen vorige week ook omhoog. Het Belgische PCA/Fiwap noteerde vorige week voor Fontanes op € 14 tot € 15 per 100 kilo. Dat is € 1 hoger dan de laatste notering in 2021. Het Belgische Belgapom kon daarmee niet achterblijven en verhoogde afgelopen vrijdag de Fontane-notering met € 2 naar € 15. Ook voor Challengers steeg de notering met € 2 naar € 15. De waarnemingsprijs voor Bintjes ging 50 cent omhoog naar € 15,50. De marktstemming in België wordt beschreven als prijshoudend, omdat het aanbod kleiner is dan de vraag.

Ook het Duitse Reka verhoogde haar noteringen voor fritesgeschikte aardappelen. Voor Fontanes werd 7 januari € 15 op het bord gezet (+€ 1) en de Innovator-notering steeg met € 2 naar € 18,80 per 100 kilo.

Ook vrije aardappelen

De aardappelmarkt voelt steviger aan. De verwerkende industrie pakt naast contracten ook vrije aardappelen mee voor de verwerking, waardoor er gevoelsmatig meer leven in de brouwerij zit dan een paar weken geleden.

Het eerst aflopende april-contract op de termijnmarkt in Leipzig bleef vorige week redelijk stabiel tussen € 20,50 en € 21 per 100 kilo bewegen. De handel was redelijk rustig, met grofweg zo’n 35 contracten per dag die werden verhandeld. En maandag 10 januari beweegt de notering rond € 20,50.

Prognose: vaste aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer