INretail: ‘Situatie in detailhandel is alarmerend’

07-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De hoge energielasten, hogere huurkosten en stijgende kosten voor personeel zullen de komende jaren zwaar drukken op het bedrijfsresultaat van ondernemers in de detailhandel.

Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van deze kostenverhogingen door onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van de detailhandelsbranche. Brancheorganisatie INretail roept het kabinet op om in actie te komen. De onderzoekers van Panteia verwachten dat slechts vier van de zestien onderzochte branches een positief resultaat boeken in 2024, zo meldt ANP. Voor diverse ondernemers, zoals een deel van de brood- en banketbakkers, zullen de kosten hoger zijn dan de inkomsten, concludeert Panteia.

Afzien van verhogen wettelijk minimumloon

Daarom vindt INretail dat het kabinet in actie moet komen. De brancheorganisatie doet een aantal voorstellen. Zo moet het kabinet afzien van zijn voornemen om het wettelijk minimumloon te verhogen op basis van een 36-urige werkweek. Door die maatregel zullen de loonkosten voor veel ondernemers toenemen met zo’n 21%. “Die stijging leidt tot grote risico’s voor de arbeidsmarkt”, denkt INretail. Daarnaast wil de brancheorganisatie dat het kabinet de maximale huurverhoging vastlegt op 5%. Ook de tegemoetkoming in de energiekosten is volgens INretail niet voldoende.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer