Skip to content

Insecten in landbouw domesticeren en veredelen

Updated on:
Dier
Column
Foto: ANP

Foto: ANP

Het aantal gedomesticeerde dieren in de wereld is tot een recordhoogte gestegen. Miljarden dieren spelen een belangrijke rol in de sport, als hobby- en gezelschapsdier, maar worden vooral gebruikt als voedsel.

Tegelijk zien we dat de maatschappelijke ideeën over het gebruik van dieren en landbouwproductie veranderen. Zo zouden de beleidsvoorstellen in Nederland om het aantal melkkoeien te verminderen de toekomstige productie van hoogwaardige eiwitten kunnen bedreigen.

Sommige boeren zijn al overgestapt naar insecten. Zonder dat de insecten zelfs maar zijn gedomesticeerd, zijn de resultaten van deze nieuwe insectenpraktijk bemoedigend te noemen.

Oude veredelingstechnieken schieten tekort bij insecten

Het succesverhaal van onze kippen, varkens en koeien is het resultaat van een lang proces van domesticatie. Boeren hebben duizenden jaren op allerlei voor ons gunstige eigenschappen geselecteerd.

Er zijn nog geen gedomesticeerde insecten en uit recent onderzoek blijkt dat het veredelen van insecten niet eenvoudig is. De meest gebruikte route is massaselectie. Je kweekt eerst duizenden insecten en selecteert de insecten met bijvoorbeeld de grootste vleugels. Met die exemplaren fok je verder, waarna je weer de grootste vleugels selecteert.

Het is echter moeilijk om complexe eigenschappen, zoals eiwitgehaltes of voortplantingscapaciteit, te meten in insecten. De oudere veredelingstechnieken schieten te kort bij dergelijke eigenschappen en ben je aangewezen op moleculaire technieken die maatschappelijk onder vuur liggen.

Voor de meeste mensen zijn insecten onedele dieren die vies, oneetbaar en schadelijk worden gevonden

Een ander probleem is dat in onze samenleving de morele status van insecten zeer laag is. Voor de meeste mensen zijn insecten onedele dieren die vies, oneetbaar en schadelijk worden gevonden. Hoewel insecten in principe dezelfde juridische bescherming hebben als ieder ander dier, wordt het doden van een mug of vlieg over het algemeen geaccepteerd.

De nieuwe rol van insecten in de landbouw zal deze situatie kunnen veranderen. Daarom denk ik dat we, nu we nog in het begin van het domesticatieproces zijn, de unieke kans hebben om ook de morele status van insecten te veredelen.

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin