Skip to content

Insectenkweek wordt volwassen

Updated on:
Commentaar
Eiwittransitie
Foto: Canav en Ynsect

Foto: Canav en Ynsect

Een compleet nieuwe bedrijfstak is zich snel aan het ontwikkelen en Europa doet hier goed in mee: insectenkweek.

Het Franse bedrijf Ynsect heeft een paar honderd miljoen euro losgekregen van investeerders voor de bouw van de grootste insectenkweekfabriek ter wereld. De Nederlandse pionier Protix kreeg vorige week de Nederlandse Innovatieprijs 2020.

De insecten dienen als grondstof voor eiwitrijk voer. Ynsect richt zich op de visindustrie en petfood. Andere bestemmingen zijn nog niet mogelijk, in verband met regelgeving op het gebied van voedselveiligheid. Het is tijd dat die regelgeving een moderniseringsslag maakt. Toen de regels voor veilig diermeel bedacht werden, bestond er nog geen hightech, grootschalige insectenkweek.

Reststromen uit de voedingsindustrie

De belofte van de insectenbranche is: laagwaardige grondstof opwerken tot hoogwaardig voer of voedsel (al zal het laatste minder hard gaan, gezien de weerzin van mensen tegen het eten van insecten of producten daarvan). Daar zit nog wel een aandachtspunt: de intensieve veehouderij (varkens en kippen) staat zich erop voor dat zij dit nu al doet, reststromen uit de voedingsindustrie opwaarderen tot hoogwaardiger producten zoals eieren en vlees.

Groei in de vraag naar eiwit in de wereld

Het is niet ondenkbaar dat er straks een concurrentieslag ontstaat om de beschikbare reststromen. Is dat erg? Nee, het is eerder een teken van kracht. Bovendien is deze nieuwe industrie nog volop in ontwikkeling, best mogelijk dat insecten grondstoffen kunnen verwerken waar niemand anders iets mee kan. Maar bovenal is er zo’n enorme groei in de vraag naar eiwit in de wereld dat het alleen maar mooi is als het beschikbare materiaal de best mogelijke bestemming krijgt.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin