Doorgaan naar artikel

Internationale actie tegen fraude met slachtpaarden

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Paardenslachterij in Nederland. - Foto: ANP premium

Paardenslachterij in Nederland. - Foto: ANP

Bij inspecties van slachtpaarden in verschillende landen bleek ongeveer 20% van de buitenlandse paspoorten van deze paarden tekenen van vervalsing vertoonden.

Nederland, België en Ierland hebben in de eerste helft van dit jaar het voortouw genomen in een internationale actie om fraude met slachtpaarden op te sporen. Volgens de Belgische voedselautoriteit FAVV bleek bij inspecties van slachtpaarden in verschillende landen dat ongeveer 20% van de buitenlandse paspoorten van deze paarden tekenen van vervalsing vertoonden.

35 vervalste paspoorten

De FAVV deed 21 gerichte controleacties in het eerste halfjaar, waarvan 5 in slachthuizen. Hierbij werden 230 paardenpaspoorten gescreend. Bij 35 paspoorten bleek spraken van vervalsing, bij 7 was sprake van een valse identiteit. Door te frauderen met paardenpaspoorten kunnen paarden die officieel zijn ‘uitgesloten van de voedselketen’, toch in de voedselketen terecht komen.

De actie was onderdeel van internationaal project Opson X, waaraan voedselveiligheidsautoriteiten van 52 landen aan deelnemen onder leiding van Europol en Interpol. Doel van de acties in het kader van dit project is om de strijd aan te gaan met vervalste voedingsmiddelen en dranken, maar ook om georganiseerde criminele groepen die hierachter zitten te ontmantelen.

NVWA

De NVWA laat weten bij 8 slachtpaarden in Nederland te hebben vastgesteld dat paspoorten niet voldeden. De voedselautoriteit kan niet aangeven hoeveel paardenpaspoorten in totaal zijn onderzocht; bij de slachtingen is permanent toezicht.

In zijn algemeenheid zegt de NVWA te signaleren dat minder probleemgevallen zijn met fraude in paardenpaspoorten, nadat hier ook vorig jaar al specifiek aandacht voor is geweest. Toezichthouders zijn naar aanleiding van het onderzoek vorig jaar nog eens extra goed geïnstrueerd, en exploitanten van slachterijen zijn opnieuw op hun verantwoordelijkheden gewezen, aldus een woordvoerder van de NVWA.

In Nederland worden overigens niet veel paarden geslacht. In het hele jaar 2020 werden er 1.600 eenhoevigen geslacht in Nederland, grotendeels paarden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin