Internationale factoren positief voor Tyson Foods

11-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Tyson Foods profiteert van wereldwijde ontwikkelingen als Afrikaanse varkenspest. De meeste groei verwacht de slachterij de komende jaren in Azië.

Vorige week presenteerde de Amerikaanse slachterij Tyson Foods haar financiële resultaten over het eerste kwartaal van boekjaar 2020. Zowel de omzet als de winst stegen. Het bedrijf profiteerde van de grotere wereldwijde vraag naar vlees door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Azië. “De wereldwijde vraag naar alle eiwitten is stijgend omdat AVP er nog steeds voor zorgt dat er minder aanbod van varkensvlees is in Azië”, aldus CEO Noel White in een toelichting op de cijfers. Over de grotere vraag naar varkensvlees van Tyson zei hij: “Exportmarkten waren de belangrijkste motor voor de toegenomen vraag. We denken dat we ons in een zeer vroeg stadium bevinden van de wereldwijde vraagverschuivingen die van we Afrikaanse varkenspest verwachtten.”

Ractopamine

Tyson profiteerde niet alleen direct van de grotere vraag vanuit Azië, maar ook van indirecte leveringen door het aanvullen van de vraag in andere markten (veroorzaakt door AVP in Azië). Daarnaast verwacht Tyson ook te gaan profiteren van het feit dat de slachterij gestopt is met het slachten van varkens die het groeihormoon ractopamine hebben gekregen. Volgens Tyson zal dat nieuwe markten openen. Sommige landen, waaronder China en de EU, staan het namelijk niet toe varkensvlees te importeren van varkens die het middel hebben gekregen.

Voordeel uit handelsovereenkomsten

Voor de rundvleesdivisie, wat betreft omzet de grootste divisie, verwacht de Amerikaanse slachterij voordeel te halen uit recent gesloten handelsovereenkomsten, waaronder de fase 1 deal tussen de VS en China. Ook de droogte in Australië zou op de langere termijn voordelen kunnen bieden. Waar er nu tijdelijk meer rundvlees op de wereldmarkt is gekomen doordat meer runderen in Australië werden geslacht als gevolg van de droogte, zal de droogte op langere termijn zorgen voor een daling van de Australische veestapel en minder slachtingen. Australisch rundvlees maakt voor ongeveer een kwart uit van de rundvleesimport in de VS. Het terugvallen van de import uit Australië ziet Tyson als een kans voor meer binnenlandse afzet.

Internationalisering

Tyson denkt dat de groei vooral zit in de internationale markten. Om hier beter op in te kunnen spelen, nam het vorig jaar de Thaise en Europese locaties, waarvan één in Nederland, van de Braziliaanse slachterij BRF over. “We zien potentie om uit te breiden in de internationale markten, die naar verwachting 98% van de wereldwijde stijging van de vraag naar eiwitten zullen leiden in de komende vijf jaar, met 70% van die groei in Azië”, aldus White.

Impact van coronavirus

De impact van de uitbraak van het coronavirus is nog niet bekend, zo benadrukte de topman tijdens de toelichting. Volgens hem blijft de vraag naar, of tenminste de interesse in, vlees sterk. “Er is zeker behoefte en het coronavirus heeft dat een beetje vertroebeld. Er zijn verstoringen geweest. Verstoringen in de binnenlandse productie, in de havens. Dus dat heeft invloed gehad op de verschepingen. Ik verwacht dat, wanneer dat dan ook mag zijn, het coronavirus enigszins voorbij is, daar dat een sterke vraag uit voort zal vloeien.”

Kloosterman


Beheer