Doorgaan naar artikel

Internet blijkt paard van Troje

Het internet had een broedplaats kunnen worden voor innovatieve ideeën en samenwerking in de landbouw. In plaats daarvan is het een bron van polarisatie geworden.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het internet had een broedplaats kunnen worden voor innovatieve ideeën en samenwerking in de landbouw. In plaats daarvan is het een bron van polarisatie geworden.

Het was een hete zomer, vol boosheid. Men is vooral boos op de overheid, de falende, onmachtige, onkundige overheid. Ook is men verbijsterd, over de ‘domheid’ van het andere kamp, met verwijten over en weer van gebrek aan kennis en hypocriet gedrag. In de tussentijd bestoken we elkaar met alternatieve feiten.

Voorbij het inhoudelijk moddergooien schuilt een vrij giftig probleem. We zijn collectief gevangen genomen in een virtuele wereld waar roeptoeters de dienst uitmaken en alles draait om sensatie, angst en boosheid. We wakkeren deze negatieve emoties zelf steeds opnieuw verder aan, zonder dat goed door te hebben.

Twintig jaar geleden voelde het alsof met de komst van het internet de wereld aan ieders voeten lag. Het internet bood kennis voor en door iedereen. Voor de landbouw verwachtte ik veranderkracht en baanbrekende ideeën van het internet als open broedplaats en middel tot samenwerking.

Iedereen creëert zijn eigen waarheid en we gebruiken het internet vooral om die luid te verkondigen

Maar de manier waarop we het internet gebruiken, heeft vooral geleid tot verlies van vertrouwen en respect. De kwaliteit van het debat holt achteruit. Iedereen bepaalt zijn eigen subjectieve grenzen van het enige juiste afwegingskader, waarbinnen ‘feiten’ beoordeeld dienen te worden. Wat wel en niet relevant is om mee te wegen, bepaal je lekker zelf. Zo creëert iedereen zijn eigen waarheid en gebruiken we het internet vooral om die luid te verkondigen.

We hebben onvoldoende in de gaten hoe online media en socialmediaplatforms floreren dankzij het uitlichten van excessen, het uitvergroten van verschillen en het vieren van polarisatie. Algoritmes die ons online gedrag sturen, versterken dit probleem exponentieel. Want sensatie verkoopt. Het wakkert een collectieve koorts aan, en het maakt het internet veelal een heel onaangename omgeving om in te verblijven.

Een gezamenlijke CTRl+ALT+DEL, een reboot en opnieuw beginnen

Zo blijkt het internet een Paard van Troje, dat we ooit nietsvermoedend hebben binnengehaald als katalysator voor innovatie. Maar eenmaal binnengedrongen in onze levens, tast het juist onze veranderkracht en ons innovatievermogen aan, omdat we niet langer feiten van meningen kunnen onderscheiden, we elkaar niet langer vertrouwen en we de boosheid laten regeren. Alles en iedereen is toe aan verkoeling. Dat zou mooi zijn. Een gezamenlijke CTRl+ALT+DEL, een reboot en opnieuw beginnen.

Snel delen

Image
Anne Bruinsma

Oprichter FarmHack.NL

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin