Internetbeurs Teleporc levert 13 cent in

07-01-2020 | |
De export van Nederlandse slachtvarkens naar Duitsland ligt grotendeels stil. - Foto: Ronald Hissink
De export van Nederlandse slachtvarkens naar Duitsland ligt grotendeels stil. - Foto: Ronald Hissink

De Duitse internetbeurs Teleporc opende het jaar met een flinke buiteling.

De gemiddelde veilingprijs lag met € 1,95 per kilo geslacht gewicht 13 cent lager dan de vorige veiling die op 10 december vorig jaar werd gehouden. Toen zakte de gemiddelde veilingprijs licht, van € 2,09 naar € 2,08 per kilo.

60% meer varkens aangeboden

Met 3.975 varkens verdeeld over 22 partijen werden bijna 60% meer varkens aangeboden dan de vorige veiling (2.506 varkens in 17 partijen). Hiervan werd slechts een fractie verkocht. Slechts 2 partijen met in totaal 360 varkens vonden een koper. Dit kwam zowel door gebrek aan kooplust bij slachterijen nu de vraag naar vlees na de feestdagen gering is, als ook doordat varkenshouders niet in grote steppen omlaag willen en daardoor hun minimumprijzen hoger hadden staan dan slachterijen willen betalen.

Aanbod overtreft vraag

Het verloop van de internetbeurs is tekenend voor de varkensmarkt van dit moment; het aanbod overtreft de vraag ruimschoots en daardoor daalt de prijs. De Duitse slachterijen gaan naar verwachting deze week hun notering met een dubbeltje verlagen naar € 1,85 per kilo. Diezelfde stap terug maakt ook Vion in Nederland deze week: de Vion-notering zakt van € 2,04 naar € 1,94 (€ 1,78 ex btw). De DCA Beursprijs zakt € 0,07 naar € 1,80 (exclusief btw).

‘Overdreven grote druk’

Varkensvakbond ISN noemt de druk die slachterijen momenteel uitoefenen op de varkensprijs ‘overdreven groot’. De vakbond wijst op het dalende aantal varkens in Duitsland en verwacht daardoor in februari een tekort aan varkens als de vraag uit Azië weer aantrekt. Met het oog op de aanstaande prijsonderhandelingen met China en het krappe aanbod zou een gematigder prijsdruk veel beter. De vakbond betitelt de snelle prijsverlagingen zelfs als contraproductief.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer