Interpolis meldt 40 schadegevallen door sneeuw

10-02 | |
Een dik pak sneeuw op het erf van een pluimveebedrijf in het Gelderse Wehl afgelopen weekend. Foto: Henk Riswick
Een dik pak sneeuw op het erf van een pluimveebedrijf in het Gelderse Wehl afgelopen weekend. Foto: Henk Riswick

In de landbouw en veehouderij heeft Interpolis zo’n veertig schademeldingen ontvangen door het winterweer.

Het gaat vooral om gevallen waar sneeuw opgehoopt is en voor extra gewicht op de dakconstructie zorgt. De verzekeraar spreekt van ‘een licht verhoogd aanbod in schademeldingen’.

Ingezakte daken

Bij de gemelde schades was de dakconstructie niet bestemd tegen de zware sneeuwlast. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een open aanbouw, bij oudere bedrijven met oude (asbest)daken en bij een foliestal. Interpolis laat weten dat zij op pad zijn om de getroffen ondernemers te helpen, zodat de bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer door kan gaan.

Meeste schade in glastuinbouw

In bovengenoemde cijfers is de schade bij glastuinbouwbedrijven niet meegenomen. In totaal zijn er bij Interpolis en Agriver zo’n 300 meldingen gedaan van schade aan kassen. Een aantal schadezaken is complex door de combinatie wind en sneeuw. Dat geldt voor bedrijven zonder dekking voor schade door sneeuwdruk. Zij hebben vaak een koude teelt of kunnen niet tot 10 graden stoken, verklaart Agriver.

Toch lijkt de storm ook een rol te spelen bij veel schades. “Daar zullen we zeker het gesprek nog over aangaan”, zegt een woordvoerder van Agriver. Interpolis heeft ruim 250 schadedossiers aangemaakt. Daarin zijn ook een aantal zware constructieschades opgenomen. Volgens een woordvoerder van Interpolis was de schade vaak het gevolg van ophopingen van sneeuw bij hoogteverschillen in kasdekken. De meeste meldingen van schade aan kassen komen uit Westland.

Essink
Stefan Essink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.