Invallen bij maaltijd- en boodschappenbezorgers EU om kartelvorming

06-07 | |
Foto ter illustratie.- Foto: ANP
Foto ter illustratie.- Foto: ANP

De Europese Commissie verdenkt enkele bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen ervan dat ze verboden prijsafspraken maken.

Bij meerdere bedrijven in twee EU-landen zijn daarom onaangekondigd inspecteurs binnengestapt, meldt de Commissie. Ze wil niet zeggen om welke bezorgers en welke landen het gaat.

De Commissie verdenkt de bedrijven ervan afspraken te hebben gemaakt of samen te zijn opgetrokken om “nationale markten voor het online bestellen van voedsel, boodschappen en andere consumentenproducten te verdelen”, laat zij weten. Daarmee zouden ze Europese mededingingsregels overtreden. Die verbieden kartelvorming en andere praktijken die de vrije concurrentie inperken.

Hoge boetes

Voor bedrijven die zich daaraan schuldig hebben gemaakt, dreigen hoge boetes. Die kunnen oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet. Maar wie nu naar voren treedt, open kaart speelt en meewerkt aan het onderzoek, mag hopen op coulance, benadrukt de Commissie. Dan valt aan straf nog te ontkomen.

Aan persbureau Reuters laten Just Eat Takeaway en Uber Eats weten dat er bij hun geen sprake is van invallen. Dit zijn de twee grootste spelers in de Europese markt.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer