Invallen in België en Nederland in onderzoek mestfraude

Foto ter illustratie. - Foto: Koos Groenewold
Foto ter illustratie. - Foto: Koos Groenewold

Vlaamse en Nederlandse justitie hebben vandaag tientallen huiszoekingen gedaan in Vlaanderen en ook in Nederland in verband met een onderzoek naar mestfraude.

Vlaamse media berichten daar over. Er is een speciaal grensoverschrijdend Joint Investigation Team opgestart, aldus Vlaamse media.

Overtreding mest- en milieuwetgeving

Op basis van wat Vlaamse media melden, zijn de meeste invallen gedaan in Vlaanderen. De autoriteiten vermoeden overtreding van de mest- en milieuwetgeving en hebben naast een actie van opsporing en politie ook een bestuurlijke actie opgezet via de afdeling Handhaving van het ministerie van Omgeving en de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij, schrijft Vilt.be. Handhavers zijn vandaag op de verdachte locaties. “Wie zich schuldig maakt aan illegale praktijken, moet daar zonder pardon voor gestraft worden”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Omgeving, aldus Demir in een persbericht.

Acht invallen in Nederland

De NVWA bevestigt dat er invallen zijn gedaan zijn in Nederland. Er is sprake van acht invallen, onder meer in Brabant. In België zijn er meer invallen. Het gaat om doorzoekingen bij bedrijven, aldus de woordvoerder van de NVWA. Hij bevestigt dat dit een gezamenlijk Nederlands-Belgisch onderzoek is naar mestfraude.

Beslag op banktegoeden, onroerend goed en voertuigen

De NVWA maakte donderdagmiddag bekend dat het onderzoek gericht is op vermoedelijke georganiseerde, grensoverschrijdende mestfraude. De onderzochte acht Nederlandse locaties zijn in Noord-Brabant, Limburg en Utrecht. Er is onder meer administratie in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden, onroerend goed en voertuigen, aldus de NVWA.

Het vermoeden van internationale mestfraude is ontstaan door informatie uit afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken in Nederland en België. Er is sprake van ‘een aantal faciliterende bedrijven’ dat samen zou werken bij fraude met meststoffen. ‘De verdachte intermediairs, vervoerders en verwerkers manipuleren vermoedelijk administratie en verplichte mestmonsters’, stelt de NVWA in een persbericht.

Subsidiefraude co-vergister

Het onderzoek richt zich onder meer op een Nederlandse co-vergistingsinstallatie. Uit het onderzoek van de opsporingsdiensten zou blijken dat er mogelijk opzettelijk niet toegestane producten zijn gebruikt. Ook zou de administratie van aangevoerde en verwerkte mest niet kloppen. Daardoor is er mogelijk onterecht subsidie ontvangen van de Nederlandse overheid, aldus de NVWA. De NVWA zegt niet om welke co-vergistingsinstallatie het gaat, maar het Brabants Dagblad publiceerde foto’s van de inval bij een bedrijf in Esbeek.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.