Doorgaan naar artikel

Invest-NL: agrifood vliegwiel energietransitie

Foto: ANP

Foto: ANP

Invest-NL gaat investeringen ondersteunen in de agrifoodsector om de energietransitie te bevorderen.

Dat stelt Wilco Schoonderbeek van Invest-NL, die bij het investeringsfonds van de overheid scale-ups en innovaties onder zijn hoede heeft. “Voedselproductie is nu al verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de totale broeikasgasemissies. Voldoen aan de energie- en klimaatafspraken betekent volgens ons dat een omschakeling nodig is.” Die omschakeling moet ertoe leiden dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten, maar ook door een verschuiving van consumptie van dierlijke naar plantaardige producten.

Extra werkgelegenheid

Bedrijven die in die richting investeren, gooien hoge ogen bij ‘impact investor’ Invest-NL. Voorwaarde is wel dat er extra werkgelegenheid van komt én er een financieringsknelpunt is waardoor de reguliere markt het niet of onvoldoende oppakt. “Het gaat vaak om radicale innovaties en die brengen onzekerheid met zich mee voor investeerders.” Invest-NL ziet op basis van de huidige accelerator- en incubatorprogramma’s dat de vroege ondersteuning van start-ups goed is.

Financieringsmogelijkheden

Voor bedragen tot € 5 miljoen is er goed aanbod van financieringsmogelijkheden, concludeert Schoonderbeek uit de prestaties van het Nederlandse agrifood ecosysteem. “Maar naarmate de onderneming groeit, sneller verder wil opschalen en de bedragen groter worden, zeker boven de € 25 miljoen, dan ziet het plaatje er ineens heel anders uit. Dan blijft Nederland significant achter bij de VS en Israël. Dat kan ertoe leiden dat Nederlandse scale-ups die veel groeipotentie hebben, over de grens moeten gaan kijken. En dat is eeuwig zonde.”

Fondsen ondersteunen of ontwikkelen

Invest-NL kan indirect fondsen ondersteunen of ontwikkelen, stelt Schoonderbeek. “Daarnaast kunnen we zelf ook direct aan start- en scale-ups met een relatief grote financieringsbehoefte financiering verstrekken en zo dit financieringsknelpunt helpen wegnemen. We kunnen dat doen met equity (aandelen) en debt (leningen) en tussenvormen daarvan zoals venture debt.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin