Skip to content

Investeerders eisen van foodbedrijven minder plastic

​185 investeerders in Nederland en daarbuiten eisen dat voedingsbedrijven een stevige aanpak volgen voor het verminderen van plastic.

Nieuws
Food
De investeerders willen dat de foodbedrijven een actieplan opstellen om het plasticverbruik te verminderen en wegwerpverpakkingen uit te bannen. - Foto: ANP premium

De investeerders willen dat de foodbedrijven een actieplan opstellen om het plasticverbruik te verminderen en wegwerpverpakkingen uit te bannen. - Foto: ANP

​185 investeerders in Nederland en daarbuiten eisen dat voedingsbedrijven en supermarkten een stevige aanpak volgen voor het verminderen van plastic. Ze roepen bedrijven als Nestlé, Ahold Delhaize en Coca-Cola op om iets te doen aan de ‘plastic crisis’.

De investeerders, waaronder Achmea en ASN Bank, tekenden een verklaring. Daarin eisen ze dat de bedrijven minder plastic gebruiken en dat de afhankelijkheid van kunststoffen afneemt. In de verklaring waarschuwen ze dat de hele levenscyclus van plastic ‘een serieuze en groeiende bedreiging vormt voor het milieu, klimaat, biodiversiteit, mensenrechten en volksgezondheid’.

De investeerders zijn samen goed voor een totaal beheerd vermogen van maar liefst $ 10 biljoen. Ze willen dat de foodbedrijven een actieplan opstellen met een tijdschema om het plasticverbruik te verminderen en wegwerpverpakkingen uit te bannen.

Financiële risico’s nemen toe

De 185 investeerders stellen dat ontkennen van het probleem leidt tot grote financiële risico’s met het licht op (aankomende) wetgeving en maatregelen. De EU is bijvoorbeeld bezig met het uitbreiden van de Single Use Plastic-wetgeving naar meeneemeetverpakkingen. Het risico op rechtszaken neemt toe, volgens de investeerders, en kan gevolgen hebben voor de reputatie van de bedrijven.

Verder willen de investeerders dat de grote bedrijven stoppen met lobbyen tegen strenge wetgeving, maar deze juist omarmen. Eind vorig jaar presenteerde de EU de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), waarin onder andere standaardeisen aan verpakkingen worden voorgesteld. Hiermee komt er eenheid in verpakkingen in de EU. Dat vergemakkelijkt recycling.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin