Investeerders waarschuwen Tesco voor vega-doelen

06-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een groep investeerders waarschuwt supermarktketen Tesco dat de doelstelling om meer plantaardige vleesvervangers te verkopen mogelijk in strijd is met overheidsplannen om ongezonde voeding niet meer te mogen promoten.

Daarover bericht FoodNavigator. Tesco heeft, onder druk van een groep investeerders genaamd ShareAction, beloofd het aandeel gezonde voeding in de omzet te laten stijgen van 58% tot 65% in 2025 in haar Britse en Ierse winkels. Deze week zegde Tesco toe een zelfde soort doel in te stellen voor zijn Europese winkels. Ook wil het bedrijf de omzet van plantaardige vleesvervangers laten toenemen met 300% tegen 2025.

Welkde voeding is gezond

In het Verenigd Koninkrijk bepaalt Tesco op basis van een overheidsmodel welke voeding gezond is. Voor de Europese activiteiten wordt een vergelijkbare methode gezocht. ShareAction merkte bij FoodNavigator echter op dat de plantaardige producten, waarvan de nutritionele waarde en de ultra-bewerkte aard, vaak ter discussie staat, niet per definitie gezien moeten worden als gezond. De plannen op het gebied van de plantaardige verkopen zouden mogelijk zelfs in strijd kunnen zijn met overheidsplannen van het VK om producten met veel vet, suiker of zout niet meer te mogen promoten in winkels.

Veel zout

Louisa Hodge van ShareAction vertelde FoodNavigator: “ShareAction wil Tesco aanmoedigen om gezondheid in hun plantaardige doelstellingen mee te nemen. Plantaardig voedsel, dat vaak gezonder is dan hun tegenhangers op het gebied van vlees, is niet per definitie gezond. Veel bewerkte plantaardige producten (zoals hamburgers en worsten) bevatten bijvoorbeeld veel zout. Daarom moet gezondheid worden geïntegreerd in het proces om plantaardige doelen te bereiken.”

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.