Investeren om belasting te besparen niet slim

Een flink aantal agrarische bedrijven maakt gelukkig weer winst. Jammer genoeg geldt dit niet voor iedereen, maar in veel sectoren gaat het financieel goed.

En direct hoor en lees je weer overal dat er geïnvesteerd moet worden, omdat anders de fiscus op de loer ligt. En daar snap ik nou helemaal niets van. Begrijp mij niet verkeerd, investeren moet en is ook goed. Als je niet investeert, boer je langzaam achteruit. Maar alleen maar investeren om geen belasting te hoeven betalen is niet slim. Beter gezegd: gewoon stom.

Er zijn weinig sterkere verkoopargumenten dan een belastingteruggaaf

Veel verkopers maken handig gebruik van het argument van de belastingbesparing. ‘Koop nu en je betaalt dit jaar geen belasting’. En het werkt! Er zijn weinig sterkere verkoopargumenten dan een belastingteruggaaf. Denk aan al die verkochte milieuvriendelijke auto’s. Ze gingen en gaan als warme broodjes over de toonbank. En de Maatlat Duurzame Veehouderij-stal is niet voor niets zo populair. Niet zozeer vanwege het dierenwelzijn, maar naar mijn idee vooral vanwege de vele fiscale voordelen die het bouwen van zo’n stal met zich meebrengt.

Vaak ben je alsnog te duur uit

Is dat dan erg? Natuurlijk niet. Maar een fiscaal voordeel mag niet het enige argument zijn voor een investering. Als je alleen maar investeert om een belastingvoordeel binnen te slepen, dan ben je vaak alsnog te duur uit. Misschien ben je dan de fiscus te slim af, maar dat gaat wel ten koste van je eigen portemonnee. Liever 45 cent weggebracht naar de fiscus dan 1 euro weggegooid aan een zinloze of te dure investering.

Het is goed om te zien dat het met veel boeren weer financieel de goede kant op gaat. Dat er dan – het liefst een beetje – belasting betaald moet worden, hoort er gewoon bij. Dat is goed nieuws voor zowel de boeren als voor de Nederlandse staat.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.