Investeringen China kostten Fonterra ruim € 500 miljoen

01-12-2021 | |
Foto: Fonterra
Foto: Fonterra

Fout gelopen investeringen van Fonterra in China hebben de aandeelhouders van de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant in de afgelopen jaren meer dan € 500 miljoen gekost. Dat blijkt uit een rapport opgesteld door Northington Partners, zo meldt Rural News.

Hoewel de verkoop van melkveebedrijven in China en aandelen in het Chinese Beingmate Fonterra afgelopen jaar honderden miljoenen opleverde, kostte de mislukte investeringen de aandeelhouders veel geld.

Melkveebedrijven

Het totale investeringsbedrag in Chinese melkveebedrijven ligt boven de € 600 miljoen, € 452 miljoen aan investeringen en € 150 miljoen aan opgetelde verliezen door de jaren heen. De verkoop van de 2 melkveebedrijven in de districten Ying en Yutia werd afgelopen april afgerond en leverde de onderneming € 332 miljoen op. De verkoop van een aandeel in de joint venture Falco China Farms 2 maanden later leverde nog eens € 53 miljoen op. In totaal maakt dat € 385 miljoen. Dan blijft een verlies over van net geen € 217 miljoen.

Beingmate

De investering in aandelen Beingmate pakte nog veel slechter uit. In maart 2015 werd een belang van 18,8% gekocht voor € 455 miljoen. Daarna ging de koers flink onderuit wat leidde tot fors afschrijvingen. Volgens Northington Partners leverde de verkoop van de aandelen in Beingmate Fonterra afgelopen 2 jaar € 164 miljoen op. Over 6 jaar betekent dit een verlies van € 291 miljoen.

Verliezen genomen

James Barron, voorzitter van Fonterra’s ledenraad, geeft aan dat de raad teleurgesteld is in de slechte resultaten. Tegelijk is het wel zo dat de verliezen afgelopen 3 jaar in de jaarcijfers zijn verwerkt. In die zin hebben de leden-melkveehouders de verliezen al genomen. Daarbij zijn in 2019 gestelde doelen voor een groot deel gerealiseerd. Dat helpt om het vertrouwen te herstellen. Zo was een belangrijk doel het verminderen van de schuldenlast.

Door een hele reeks desinvesteringen wist Fonterra de schuldenlast met € 452 miljoen te verlagen naar zo’n € 2,3 miljard.

China blijft belangrijk

Rural News rept in het artikel niet over het belang van de Chinese markt voor Fonterra. Dat dit belang groot is, is voor de Nieuw-Zeelanders geen geheim. Afgelopen boekjaar werd bijna 30% van Fonterra’s totale omzet in China gerealiseerd. De omzet in China steeg van € 3,1 naar € 3,7 miljard. Het bedrijfsresultaat (ebit) in China steeg met 10% naar € 242 miljoen.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Willem VeldmanBeheer