Investeringsdrang op EuroTier

16-11 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Archiefbeeld van EuroTier 2018. - Foto: Henk Riswick
Archiefbeeld van EuroTier 2018. - Foto: Henk Riswick

In alle veehouderijsectoren wil de helft van de ondernemers investeren in schaalvergroting.

Het is de opmerkelijke uitslag van een enquête​ van de Duitse landbouworganisatie DLG onder 2.000 Europese rundvee-, varkens- en pluimveehouders aan de vooravond van de beurs EuroTier. Van de Duitse ondernemers willen zelfs twee van de drie dat.

Een verdere verdieping leert dat de interesses wel degelijk deels passen in de maatschappelijke trend

De trend lijkt in tegenspraak met de maatschappelijke wens om bedrijven vooral niet groter te laten worden. Ook vanuit Brussel wordt via de Green Deal gestuurd op biologisch. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) maakt een belangrijke vergroeningslag.

Varkenshouders kiezen voor techniek

Een verdere verdieping leert dat de interesses wel degelijk deels passen in de maatschappelijke trend. Voor melkveehouders met een goed gevulde portemonnee is dat gebouwen en digitalisering. Automatisch voeren en melken zeggen alles over de arbeidsbehoefte; innovatie bij vloer- en roosterreiniging past binnen de uitstoot van ammoniak.

Varkenshouders kiezen voor techniek zoals voerinstallaties en klimaatbeheersing. Ze willen vooral technieken inzetten voor verbetering van de biosecurity. Opmerkelijk: zij zien het minst in investeren richting outdoor-farming. Dierenwelzijn en automatische gezondheidsbewaking scoren hoog. Onder pluimveehouders gaat de belangstelling vooral uit naar zonnepanelen en bio-energie.

Dierenwelzijn en digitalisering dé topics

Volgens de organisatie zijn op de beurs dierenwelzijn en digitalisering dé topics. Met het thema ‘transforming animal farming’ kiest de organisatie zelfs voor de veranderende eisen. Ruim 1.700 bedrijven presenteren zich deze week in Hannover. Parallel aan EuroTier wordt de energiebeurs EnergyDecentral georganiseerd.

De enquête wijst uit dat de ondernemers met investeringen hun eigen route kiezen.

Meer over


Beheer