Skip to content

Investeringslust Duitse landbouw kleiner

Minder dan vorig jaar wordt vooral geïnvesteerd in stalbouw en stalinventaris. - Foto: Anne van der Woude

Minder dan vorig jaar wordt vooral geïnvesteerd in stalbouw en stalinventaris. - Foto: Anne van der Woude

Het investeringsvolume in de Duitse landbouw blijft de komende zes maanden met € 4 miljard aan de kleine kant. Dat concludeert het Deutsche Bauernverband (DBV) aan de hand van de nieuwe conjunctuurpeiling, de Konjunkturbarometer Agrar.

Slechts 29% van de boeren wil tot en met september geld steken in het bedrijf. Minder dan vorig jaar wordt vooral geïnvesteerd in stalbouw en stalinventaris. Daarvoor wordt een bedrag van € 1,7 miljard geraamd. Dat was een jaar eerder € 400 miljoen meer. De investeringen in mechanisatie en vernieuwbare-energieproductiefaciliteiten stabiliseren zich daarentegen op € 1,8 miljard.

Liquiditeitssituatie is gespannen

De liquiditeit op de bedrijven is ook zwakker dan een jaar geleden. Met name in de veehouderij in het oosten van Duitsland is de liquiditeitssituatie ‘gespannen’, stelt de boerenfederatie vast.

De inschatting van de gevolgen van de coronacrisis valt relatief mee. Maar 11% van de ondervraagde ondernemers zien zich door deze calamiteit bij hun activiteiten beperkt. Niettemin zegt 26% hun investeringen om reden van de crisis uit te stellen.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin