Invloed weer steeds belangrijker voor energiemarkt

24-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De prijzen van aardgas geven momenteel een dalende trend aan. Vooral op de dagmarkt is het niveau afgelopen week gedaald en daarmee komt het onder het niveau van 2019 in deze periode.

De belangrjkste oorzaken hiervan is het weer. Het is nog steeds zeer zacht voor de tijd van het jaar. Ook wordt de de opwek van elektra door windenergie alleen maar groter. Er is een enorme groei in Noordwest-Europa, waardoor gasgestookte elektriciteitscentrales minder verbruiken. Deze druk op de kortetermijnhandel is ook merkbaar op de langere termijn. De ruime aanvoer van LNG vanuit Amerika zorgt ervoor dat de voorraden op peil blijven. Een eventuele aanval van kou uit het Noorden kan de prijs in de lift zetten, al lijkt dit ver weg en behoort een warme winter tot de mogelijkheden.


<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/5fbd2310bd4a8″></iframe>

Wind- en zonaanbod wisselen

Wind- en zonaanbod wisselen elkaar af, waardoor de kortetermijncontracten voor elektra stabiel laag zijn. De vraag is relatief laag, omdat de temperaturen in Europa voor de tijd van het jaar mild zijn. De markt voor de langetermijncontracten heeft afgelopen week een neerwaartse druk ondervonden, doordat de CO2-emissierechten onder druk stonden en zo ook de prijs van kolen. De emissierechten hebben neerwaartse druk door nerveuze beurzen en de mogelijkheid van een harde brexit.

Olie in rustiger vaarwater

Na een week van hoge pieken en dalen is het weer iets rustiger geworden op de oliemarkt en heeft de olieprijs zich gesetteld op het huidige niveau. Dit alles gebeurde na het positieve nieuws over verschillende coronavaccins, die waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd op de markt komen. Het besef dat de vraag naar olie forse klappen krijgt door de tweede lockdown in veel Europese landen, tempert het enthousiasme over een mogelijke oplossing voor de coronacrisis.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.