Doorgaan naar artikel

Invoer verswaren uit het VK daalt met meer dan de helft

Het aandeel van het VK in de totale Nederlandse goederenimport daalde licht naar 4,6%. - Foto: ANP premium

Het aandeel van het VK in de totale Nederlandse goederenimport daalde licht naar 4,6%. - Foto: ANP

De invoer van Britse goederen die afhankelijk zijn van een snelle logistieke afhandeling was in de eerste helft van dit jaar ruim de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Zo daalde de invoer van vlees uit het Verenigd Koninkrijk met 61% en die van groente en fruit met 59%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS over de waarde van de goederenimport uit het VK.

De totale importwaarde kwam in de eerste jaarhelft met € 11,3 miljard 14% lager uit dan een jaar eerder. Het aandeel van het VK in de totale Nederlandse goederenimport daalde daardoor licht naar 4,6%.

Ook aandeel olie en gas fors lager

Het CBS meldt dat de import uit het Verenigd Koninkrijk nog niet op het niveau ligt van 2019, toen corona en lagere olieprijzen nog geen rol speelden. Daarnaast heeft de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie – en daarmee nieuwe handelsvoorwaarden tussen deze regio’s die per 1 januari 2021 van kracht waren – de handelsstromen veranderd. Hierdoor is vergelijking tussen de verschillende perioden lastig. “Sterk fluctuerende prijzen van olie en gas beïnvloedden bovendien het aandeel van olie en gas in de totale importwaarde. In het eerste halfjaar van 2021 was dit aandeel 29%. Twee jaar geleden was het aandeel van deze producten nog 41%,” aldus het CBS.

Andere goederenstromen

Brexit heeft er mogelijk ook toe geleid dat bestaande goederenstromen anders zijn gaan lopen. Goederen zoals computers en kleding, veelal geproduceerd in Azië, gaan sinds het begin van dit jaar ook rechtstreeks vanuit Azië naar het Verenigd Koninkrijk. Vroeger gingen ze vaak via Nederland. Zulke goederen importeert Nederland nu ook meer uit het Verenigd Koninkrijk.

Het CBS haalt verder aan dat de 27 EU-landen in de eerste vijf maanden van 2021 voor € 54 miljard aan goederen (inclusief doorvoer) uit het Verenigd Koninkrijk haalden. Dat is 21% minder dan een jaar eerder. De import van olieproducten kromp, ondanks hogere afzetprijzen, met 38%.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin