Doorgaan naar artikel

Invoering digitale mestbon toch in voorjaar

Er was om uitstel van invoering van de digitale mestbon gevraagd om problemen bij de voorjaarsaanwending van mest te voorkomen. - Foto: Henk Riswick

Er was om uitstel van invoering van de digitale mestbon gevraagd om problemen bij de voorjaarsaanwending van mest te voorkomen. - Foto: Henk Riswick

De digitale mestbon wordt mogelijk toch ingevoerd in het voorjaar, het hoogseizoen voor mestdistributeurs. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Sectororganisatie Cumela uitte eerder haar zorgen over de invoering van de realtime verantwoording van transport van dierlijke mest (rVDM). Het systeem is nog niet klaar voor gebruik. Zo moet er nog een koppeling worden gemaakt tussen het overheidssysteem en de systemen van de sector. Ook is controle-organisatie NVWA nog niet klaar voor het nieuwe systeem. De nieuwe regelgeving is bovendien nog niet genotificeerd in Brussel.

Uitstel gevraagd om problemen bij mestuitrijden voorjaar tegen te gaan

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vroeg de minister om uitstel van invoering van het systeem, om problemen bij de voorjaarsaanwending van mest te voorkomen.

Landbouwminister Carola Schouten geeft die uitstel niet.

Ze erkent dat de tijd kort is. “Maar de inzet is heel hoog”, voegt ze er aan toe. Ze verwacht het nieuwe systeem begin 2021 te publiceren, inclusief een haalbare planning voor invoering. Schouten wijst erop dat het systeem voor de sector niet nieuw is. “We zijn al langer met sector in gesprek en er is een internetconsultatie geweest.” Ze gaat er daarmee vanuit dat de richting waar het beleid op gaat, bekend is.

Invoering digitale mestbon hangt samen met derogatie

Schouten zei tijdens een debat in de Tweede Kamer dat invoering van de realtime verantwoording een van de harde afspraken is waar Nederland in het kader van derogatie aan wordt gehouden. “Dat doe ik dan ook, anders hebben we een ander groot probleem”, aldus Schouten.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin