Invoerrechten bij uitblijven brexit-deal

Voor de invoer van een reeks agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk gaan invoerrechten gelden, tenzij de EU en het VK er alsnog in slagen een handelsakkoord te sluiten voor de periode na brexit.

Zo gaat voor varkensvlees een invoerrecht gelden van omgerekend € 91 per 100 kilo, voor broedeieren van € 48,50 per 1.000, voor bloemen van 8% en voor kippenvlees € 30,50 per 100 kilo. Minister Liz Truss van internationale handel stelt dat ze vasthoudt aan eerder aangekondigde invoerheffingen voor een reeks landbouwproducten ‘om onze eigen agrariërs te beschermen’.

Wereldwijd geldende tarieven

De Britse regering gaat per 1 januari 2021, als de overgangsperiode van brexit en dus de vrije handel met de EU afloopt, een uitgebreide lijst van wereldwijd geldende tarieven hanteren. De invoerrechten worden ook vereenvoudigd terwijl de laagste tarieven – ‘irriteertarieven’ aldus de Britten – worden afgeschaft. Doel is daarmee de administratieve lasten voor het bedrijfsleven terug te dringen. De lijst vermeldt de tarieven in Britse ponden en niet meer in euro’s, benadrukt het ministerie.

Externe handel

Het ministerie stelt dat de nieuwe Britse tarieven lager zijn dan het gemeenschappelijk externe tarief van de EU, het zogenaamde EU CET. Dat EU CET geldt echter alleen voor invoer naar de EU vanuit niet-EU-landen, niet voor interne handel binnen de unie. In- en uitvoer tussen de EU en het VK is tot eind dit jaar vrij, maar wordt dan door de Britten als externe handel beschouwt. Daarvoor gelden de vermelde heffingen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Voorkeurstoegang

De invoer uit landen die een handelsakkoord hebben met het VK of vallen onder de ‘voorkeurslanden’ is vrijgesteld. Bovendien wordt een reeks producten, onder andere voor koken en bakken maar ook afwasmachines en diepvriezers, straks tariefvrij. Volgens Londen is straks 60% van de invoer tariefvrij door voorkeurstoegang. “Dat kan toenemen door succesvolle onderhandelingen.” Minister Truss concludeert: “Voor de eerste keer in vijftig jaar kunnen we zelf ons tarievenregime vaststellen op een manier die is afgestemd op de Britse economie.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.