Doorgaan naar artikel

Inzameling statiegeldblikjes buiten de supermarkt

Vanaf 31 december 2022 zit er statiegeld op blikjes. Er is overeenstemming over het inzamelsysteem.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes. - Foto: Canva premium

Vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes. - Foto: Canva

Vanaf 31 december 2022 zit er statiegeld op blikjes. Er is een akkoord bereikt over de manier van inzameling.

De kogel is door de kerk. Per 31 december 2022 is er een landelijk inzamelnetwerk voor statiegeldblikjes. Er is een half jaar over gesteggeld. Supermarkten verzamelen al PET-flessen en glazen flessen met statiegeld. Ook nog die blikjes er bij vanaf 2023, dat gaat de supermarkten te ver, maar andere partijen dachten: supermarkten zamelen al in. Het is goedkoper als ze ook de blikjes erbij doen.

Hubs buiten supermarkt

Deze week is een akkoord bereikt over een nieuw inzamelingssysteem en de supermarkten krijgen hun zin. Er komt een landelijk dekkend netwerk van inzamelpunten (hubs) voor blikjes met statiegeld. Deze hubs komen buiten de supermarkt te staan. Het netwerk is 3.300 hubs groot, bij supermarkten en tank-, trein- en busstations. Dat wordt aangevuld met nog eens 5.000 tot 10.000 vrijwillige inzamelpunten, zoals kantines. Volgens EY-P krijgt meer dan 80% van de supermarkten een innamepunt binnen 2 minuten loopafstand. Producenten en importeurs van levensmiddelen betalen het systeem.

Inzameling buiten supermarkt net zo effectief

Het akkoord tussen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (supermarkten) en Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie is gebaseerd op een onderzoek van EY-Parthenon, gespecialiseerd in het bedenken van strategieën voor complexe organisaties.

EY-P concludeert dat een systeem van hubs buiten de supermarkt net zo effectief is als inzameling in de supermarkten. De hubs hebben als voordeel dat ze ook buiten de openingstijden van de winkel toegankelijk zijn en een consument hoeft niet de winkel in te lopen om zijn blikjes kwijt te kunnen.

Een ander voordeel vindt EY-P dat buiten veel meer ruimte is voor een inzamelpunt dan in een supermarkt. Bovendien zijn lekresten uit blikjes in een supermarkt onhygiënisch. Als een hub vol is, stuurt deze automatisch een seintje naar de beheerder, die zorgt voor vervoer naar een recyclingbedrijf.

Alleen blikjes

Statiegeld op blikjes gaat in per 31 december 2022. Omdat het kort dag is, worden de hubs eerst alleen ingericht voor blikjes. Daarna volgen PET-flessen en daarna ander materiaal, met of zonder statiegeld. Mocht het vanwege de krappe tijd niet op tijd lukken met de blikjes, dan hebben de supermarkten beloofd dat de blikjes tijdelijk in de winkel worden ingezameld.

De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de gemeenten niet moeilijk doen over een vergunning voor het plaatsen van een overdekte inzamelingshub. Met zo’n systeem zou 87% van de blikjes worden ingezameld, schat EY-P.

De consumenten krijgen het statiegeld terugbetaald met de bekende QR-bon, die ze bij de supermarkt kunnen inleveren. Ook wordt digitale uitbetaling onderzocht. In Estland, Zweden, Denemarken, Hongarije en Rusland zijn goede ervaringen opgedaan met landelijke inzamelingssystemen nabij supermarkten.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin