Skip to content

Is het Farmer Friendly-plan het Ei van Columbus?

Het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) overhandigde in november vorig jaar het Farmer Friendly-plan bij het CBL. - Foto: ANP

Het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) overhandigde in november vorig jaar het Farmer Friendly-plan bij het CBL. - Foto: ANP

Het Farmer Friendly-plan oogt erg eenvoudig: de supermarkten dragen een paar procent van hun omzet af aan een coöperatie en die verdeelt het binnenkomende bedrag onder de (boeren-)leden. Het zou kunnen gaan om ruim 1 miljard euro, een dikke € 20.000 per bedrijf.

Volgens mij zitten er nogal wat haken en ogen aan het Farmer Friendly-plan. Mijn oud-collega Krijn Poppe heeft er terecht op gewezen dat een algemeen keurmerk voor de supermarkten niet onderscheidend is en dus waarschijnlijk geen extra klanten of meer omzet oplevert. Om hun marge te beschermen, zullen de supermarkten dus proberen de consumentenprijzen te verhogen en/of de inkoopprijzen te verlagen.

Sigaar uit eigen doos

Wat daar uitkomt is afwachten, maar het plan leidt niet tot meer vraag of minder aanbod, en draagt dus zeker niet bij aan een betere prijsvorming. Via verlagingen van inkoopprijzen zou het althans voor een deel dus wel eens om een sigaar uit eigen doos kunnen gaan.

Het plan leidt niet tot meer vraag of minder aanbod, en draagt dus zeker niet bij aan een betere prijsvorming

Een bedrag van € 20.000 erbij betekent dat het gemiddelde bedrijfsinkomen ongeveer een kwart hoger wordt dan in de afgelopen jaren. Zo’n stijging blijft niet zonder gevolgen: bedrijven worden langer voortgezet, er kan meer worden geïnvesteerd, er komen misschien meer opvolgers en de prijzen van grond en productierechten gaan omhoog. Een deel van het voordeel vloeit dus weg. De ‘strijd tegen de supermarkten’ is tot op zekere hoogte een gevecht tegen economische wetmatigheden.

Hoe gaat de pot verdeeld worden?

Ik ben verder benieuwd hoe de pot van 1 miljard euro precies verdeeld gaat worden. Op de site van Farmer Friendly kan ik alleen vinden dat het geld gaat naar leden van een coöperatie. Er kon wel eens veel belangstelling zijn voor een lidmaatschap, waar je niet veel voor hoeft te doen en een slordige € 20.000 per jaar oplevert.

Grens

Maar mag bijvoorbeeld een gepensioneerde timmerman die een ‘bedrijf’ heeft met enkele tientallen schapen, lid worden? Er zal ergens een grens moeten worden getrokken en iedereen probeert dan aan de gunstige kant te komen. Bij een ongeclausuleerde toekenning zouden er dan ook wel eens meer agrarische bedrijven of ondernemers kunnen komen.

Kortom: het Farmer Friendly-plan heeft de charme van de eenvoud, maar dat het het Ei van Columbus is voor het agrarische verdienmodel, valt te betwijfelen.

Snel delen

Afbeelding
Cees van Bruchem

Landbouweconoom

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin