Skip to content

Italiaans insectenfobie is opmerkelijk

Het zou de Italianen meer sieren om uitleg te geven waarom insectenmeel wordt verwerkt, en dat dit in de eiwittransitie een mogelijke route is.

Insectenmeel Italië premium

Het insectenmeel van krekels, sprinkhanen, meelwormen mag niet gebruikt worden in onder andere Italiaanse pizza's en pasta. Foto: Canva

Italië verbiedt meel van krekels, sprinkhanen en meelwormen in traditionele gerechten als pasta en pizza.

In andere producten moet het gebruik van insectenmeel duidelijk aangegeven worden op het etiket. Supermarkten moeten zelfs een apart schap inrichten voor producten die insectenmeel bevatten. Maar liefst drie ministers maakten dit besluit bekend op een persconferentie. Volgens minister Francesco Lollobrigida van landbouw wil de meerderheid van de Italianen niks weten van insecten. De meelsoorten hebben in zijn optiek ook niks te maken met typisch Italiaanse producten.

Waarin verschilt een krekel of sprinkhaan nou van de typisch Italiaanse frutti di mare?

De insectenfobie is opmerkelijk, want waarin verschilt een krekel of sprinkhaan nou van de typisch Italiaanse frutti di mare? Deze schaal- en schelpdieren in pasta’s doen het op de menukaart altijd goed. Of gaat hier ook het gezegde op ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’?

Er is niks mis met insecten. Voor hele volksstammen in Afrika zijn het belangrijke eiwitrijkbronnen. De Europese Unie heeft krekels, sprinkhanen en meelwormen ook goedgekeurd voor humane consumptie. Het Europese voedselagentschap Efsa is hier echt niet over één nacht ijs gegaan.

Wat staat vermeld op de verpakking?

De Italianen hebben een punt als het gaat om etikettering. Het is altijd goed om te vermelden wat er op de verpakking staat, zeker als het om een mogelijke allergie gaat. Maar is op de verpakking altijd zichtbaar als het product bijvoorbeeld karmijn bevat, of zit dit extract uit gedroogde luizen verscholen achter E-nummer E-120? De bestanddelen inosinezuur werd vroeger vooral gewonnen uit vlees en sardines, maar nu steeds vaker synthetisch gemaakt met bacteriën. Niemand kent de nummers E630 tot met 635.

Het zou de Italianen meer sieren om uitleg te geven waarom insectenmeel wordt verwerkt, en dat dit in de eiwittransitie een mogelijke route is. De consument kan dan op eigen kracht een keuze maken.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin