Met een nieuwe hittegolf op komst wordt de situatie in Noord-Italië steeds kritieker. Boerenvakbond Coldiretti raamt het verlies op € 3 miljard en voorspelt dat een derde van de oogst verloren zal gaan, van fruit tot mais. Dit heeft grote gevolgen voor regiospecifieke producten zoals parmaham, Parmezaanse kaas en olijfolie.
Het is de droogste periode in zeventig jaar in Italië en de droogte zal voorlopig nog even aanhouden. De weersvoorspellingen laten nog geen drupje water zien. De grootste rivier van het land, de Po, staat extreem laag. Dat terwijl veel boeren afhankelijk zijn van de rivier voor hun watervoorziening. Ongeveer een derde van de gewassen in Italië wordt geteeld in de Po regio.
Op 4 juli kondigde de ministerraad de noodtoestand uit voor vijf regio’s. Minister van Landbouw, Voedsel en Bosbeleid Patuanelli schreef afgelopen week in een Kamerbrief dat dit wellicht ook moet worden gedaan voor andere regio’s. Sommige van die regio’s hebben zelf al een verzoek tot noodtoestand ingediend. De overheid heeft € 36,5 miljoen vrijgemaakt ter compensatie voor boeren en om de bevolking te verzekeren van water.
Sabrina Diamanti, voorzitter van de Italiaanse National Forestry Corporation (CONAF), ziet al dat de olijvenoogst zal tegenvallen. “Ondanks het feit dat olijfbomen goed bestand zijn tegen hogere temperaturen, zie je dat herhaaldelijke hittegolven en droogte ervoor zorgen dat ‘onnodige’ processen worden stopgezet. Dat betekent dat de bomen geen vruchten meer produceren.”
Analisten verwachten een verminderde opbrengst van 20 tot 30% ten opzichte van vorig jaar. Dit zal de prijzen voor Italiaanse olijfolie alleen maar verder opdrijven. De prijs is volgens een onderzoeksbureau sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al met 28% gestegen.
Ook rijst, tomaten en granen hebben het moeilijk. De oogsten hiervan worden al flink lager geraamd. Wijnboeren verwachten ook een verminderde opbrengst als er niet snel iets verandert in het weerbeeld. Op dit moment zijn de problemen nog niet extreem in de wijngaarden, maar dan moet de regen niet lang meer uitblijven.
Producenten van exclusieve kaas zoals Parmezaanse hebben een minder positief beeld. Tegen CNN vertelt boer Simone Minelli: “Mijn koeien moeten 100 tot 150 liter water drinken, anders is de melk niet van de juiste kwaliteit en krijgt het niet het predicaat van Parmezaanse kaas. Dat lukt nu nog wel, maar voor hoelang als dit zo door gaat?”
Nederland importeert voornamelijk Italiaanse kazen, olijfolie en wijn, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2020 importeerde Nederland 2 miljoen liter olijfolie uit Italië, van een totaal van 9 miljoen liter.